Förflytta dig till innehållet

Offentligheten kommer att bli en utmaning när fallet Veijo Baltzar tas upp i rätten – Baltzars försvar: ”Han har inget att dölja”

Man som sitter vid ett bord med blommor.

Helsingfors tingsrätt ordnade en förberedande behandling i fallet Veijo Baltzar på fredagen.

Åklagarens stämningsansökan förblev tills vidare hemlig, men brottsmisstankarna gäller flera fall av grov och vanlig människohandel, grov och vanlig våldtäkt, tvingande till sexuell handling och grovt sexuellt utnyttjande av barn.

De misstänkta brotten har ägt rum i Helsingfors, Raseborg, Kuopio och Rautalampi åren 2015–2019 och antalet målsägande är sju.

Förutom kulturrådet Baltzar är även två kvinnor åtalade i fallet. Kvinnorna är misstänkta för medhjälp till brotten.

Specialiståklagare Mikko Sipilä säger att han kommer att kräva ett ovillkorligt fängelsestraff för Baltzar.

— Om alla åtal är framgångsrika som de är skrivna så talar vi om sex–sju år, men prioriteten är att ta reda på vad som har hänt, säger Sipilä.

Henri Forss/SPT
Specialiståklagare Mikko Sipilä kräver att kulturrådet Veijo Baltzar döms för flera grova brott till flera års ovillkorligt fängelse. Foto: Henri Forss/SPT

Misstankarna mot Baltzar framkom i november i fjol efter en avslöjande artikel i tidningen Helsingin Sanomat. I artikeln talades om unga människor som bodde i Baltzars hus under kultliknande omständigheter och deltog i hans teaterutbildning.

Även Sipilä har i offentligheten talat om kultliknande omständigheter.

— Det är fråga om en gemenskap där man bott ihop, haft gemensam ekonomi, gemensamma regler för hur man beter sig och en slags hierarki. Reglerna har haft att göra med bland annat klädsel.

Han vill också öppna upp misstankarna om människohandel, som för en som inte är insatt i juridisk terminologi kan låta förvirrande.

— Människohandel låter som om man är fastkedjad och tvingas hugga sten, men i det här fallet handlar det om de metoder som nämns i lagen, till exempel lockande, rekrytering, tvångsarbete och sexuellt utnyttjande. Paragrafens namn kan uppfattas som vilseledande, men det är så den heter i lagen.

Fråga om ”zigenarkultur”

Baltzars försvarsadvokat, finlandssvenska Jussi Sarvikivi, uppger att Baltzar bestrider alla åtal.

— Baltzars syn är ganska annorlunda än åklagarens, men utan tvivel finns det mycket i till exempel gärningsbeskrivningarna som vi kan hålla med om, säger Sarvikivi.

En av de stora tvistefrågorna under rättegången kommer att gälla misstankarna om människohandel.

— Som alla vet är det fråga om en slags teaterverksamhet och därtill hörande gemenskap. Vi är av annan åsikt än åklagaren då det gäller den här verksamhetens natur, säger Sarvikivi.

Henri Forss/SPT
Veijo Baltzars försvarsadvokat Jussi Sarvikivi säger att Baltzar bestrider alla brottsmisstankar. Foto: Henri Forss/SPT

Enligt Baltzar handlar misstankarna om människohandel om ett missförstånd. Inom ”zigenarkultur” – en term som Baltzar själv vill använda – är det inte ovanligt att folk bor ihop i olika sammansättningar utan att det ses som onormalt, anser Baltzar.

— Vår uppfattning är att de målsägande har förstått detta så länge de deltagit i verksamheten, säger Sarvikivi.

Han påpekar också att hänvisningen till ”zigenarkultur” endast gäller misstankarna om människohandel.

— Försvaret utgår så klart inte från att den skulle tillåta förnedring, misshandel eller sexuellt utnyttjande.

— De misstankar som gäller sexualbrott har inget att göra med kultur eller teater. Där är det fråga om bevisning.

Sarvikivi kan inte gå in på detaljer då det gäller åklagarens bevisning, men påpekar att åklagaren inkluderat sekundära brottsrubriker för sexualbrotten ifall de primära brottsrubrikerna inte är framgångsrika.

Det vill säga, om rätten inte finner tillräckligt med bevisning för att fälla Baltzar för grov våldtäkt har åklagaren inkluderat sexuellt utnyttjande som en sekundär brottsrubrik. Kriterierna för att fällas för sexuellt utnyttjande är mindre stränga än kriterierna för grov våldtäkt.

Bakom stängda dörrar

Ur allmänhetens perspektiv kommer rättegångens offentlighet att utgöra ett problem.

Rättegångar är i utgångsläget offentliga, vilket innebär att både allmänheten och pressen får sitta med i salen när åtalen handläggs. I det här fallet har tingsrätten ändå valt att handlägga åtalen bakom stängda dörrar.

Åtal som berör sexualbrott behandlas så gott som alltid bakom stängda dörrar för att skydda de målsägande, men detsamma gäller inte för åtal som berör människohandel.

Specialiståklagaren Sipilä anser att fallet ska behandlas bakom stängda dörrar.

— Det är fråga om en helhet där alla delar hänger ihop. Jag accepterar att det här fallet behandlas bakom stängda dörrar, säger han.

Baltzars försvar är av annan åsikt.

— Baltzars åsikt är att han inte har något att dölja. För hans del kan hela behandlingen vara offentlig, men han förstår så klart att de målsägande inte vill ha sina namn i offentligheten, säger Sarvikivi.

Huvudförhandlingen i fallet inleds den 9 december och behandlingen väntas pågå i flera månader på grund av fallets omfattning. Bland annat ska rätten höra upp till femtio vittnen.

Baltzar själv deltog inte i den förberedande behandlingen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter