Förflytta dig till innehållet

Offentliga tillställningar förbjuds i Egentliga Finland – tillåts inte ens med coronapass

Arkiv/Mikael Piippo
Tom teatersal
Beskedet om begränsningar ledde till att Åbo Svenska Teater inhiberade de sista föreställningarna av Morbror Vanja och Andersson & Pettersson & Lundström & jag.

Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland förbjuder offentliga tillställningar och allmänna sammankomster inomhus och utomhus inom Egentliga Finland. Beslutet gäller från och ned onsdag.

– Vi beslutade att de nya villkoren inte gäller bums, för det skulle annars ha blivit för bråttom för dem som berörs, säger Heikki Mäki, direktör vid Regionförvaltningsverket.

Beslutet har också följder för köpcentrum: affärer får hålla öppet men det får inte finnas något i köpcentrens allmänna lokaler som får folk att stanna upp eller vistas där. Dessutom stängs lokaler för kunder och publik i byggnader som används för dans, körer och amatörteater och annan motsvarande hobbyverksamhet i grupp.

Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland är också först med ett beslut om att begränsningarna inte kan kringgås genom att kräva covidintyg av alla deltagare.

– Vi har nu använt oss av nästan alla verktyg som vi har, säger Mäki.

De nya reglerna gäller till slutet av året. Beslutet om förbjudna tillställningar gäller inte sådant som ordnas inom familjen eller andra evenemang som är av privat natur. Proffsidrott påverkas inte heller.

Rekordmånga smittade

Begränsningarna grundar sig på lagen om smittsamma sjukdomar och utlåtanden från Egentliga Finlands coronakoordinationsgrupp. Gruppen höll ett extra möte på grund av det försämrade läget på söndagskvällen.

– Vi samlades för att fundera hur vi kan bromsa epidemin och avvärja hotet som omikronvarianten utgör med de beslut som vi på lokal nivå kan fatta i Egentliga Finland. Att låta vaccinera sig är fortfarande, och allt starkare, det främsta sättet att skydda sig mot en allvarlig sjukdom som coronaviruset kan orsaka, säger chefsöverläkare Mikko Pietilä.

mobiltelefon och handMikael Sjövall/SPT
Covidintyget läggs på hyllan vad gäller offentliga tillställningar i Egentliga Finland.

Coronafallen i landskapet är fler än någonsin tidigare under hela pandemin. Smittfall har konstaterats i så gott som alla kommuner de två senaste veckorna. Det förekommer också smittkluster där smittkedjorna inte går att spåra tillförlitligt, uppger sjukvårdsdistriktet.

– De nya rekommendationerna är beklagliga men vi ser dem tyvärr som nödvändiga. Dessvärre bör barnens och ungdomarnas julfester så här innan julhelgen hållas småskaliga. På grund av risken för corona ska man inte sjunga på festerna och de ska ordnas endast för eleverna, lärarna och annan nödvändig personal, säger överläkare Esa Rintala, ansvarig för smittsamma sjukdomar på ÅUCS.

Hård press på hälsovården

Under veckorna 48–50 har 22 personer i Egentliga Finland dött på grund av coronasmitta. Antalet bekräftade omikronfall är 14, därtill finns 58 misstänkta fall, uppger sjukvårdsdistriktet. Ingen av dessa smittade har behövt vård på sjukhus.

– Jag är orolig eftersom omikron sprider sig mycket lätt och snabbt. Belastningen på sjukvården är redan mycket kraftig, säger Mikko Pietilä.

För närvarande vårdas närmare 40 covid-19-patienter på sjukhus och hälsocentraler i Egentliga Finland.

– Vi uppskattar att smittfallen ökar och i och med det kommer också behovet på sjukhusvård att fortsätta öka kraftigt.

Nya beslut kan komma på tisdag

De beslut som Regionförvaltningsverket fattade är inte ett totalförbud. Enligt Heikki Mäki har man försökt minska följderna för barn på så sätt att exempelvis inomhuslekparker och inomhuslekplatser fortsättningsvis får hålla öppet.

Lokaler som används för lagsport, gruppträning, utövande av kontaktsporter och andra motsvarande former av sport eller idrott kan också hållas öppna. Det samma gäller allmänna bastur samt bassänger och omklädningsrum i simhallar, friluftsbad och badinrättningar.

För dessa lokaler gäller de hälsosäkerhetskrav som tagits i bruk redan tidigare.

Det är tillåtet att fortsättningsvis samlas inomhus, det som i lagen kallas samtidig vistelse av fler än 10 kunder eller deltagare. Likaså går det att ordna tillställningar med fler än 50 deltagare om det handlar om avgränsade platser utomhus.

– Beroende på hur läget utvecklas kan det vara att vi måste förbjuda också det sista, säger Mäki.

Han påpekar att regeringen i sin tur möts i dag för att diskutera eventuella begränsningar.

– Därifrån kan det komma besked om restauranger och biografer, något som vi inte kan ta beslut om.

20.12 kl. 18.35: Nyheten uppdaterad och kompletterad.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter