Förflytta dig till innehållet

Offentlig förvaltning en förutsättning för jämlikhet tycker finländarna

En god förvaltning anses vara en av Finlands främsta framgångsfaktorer. Åsikterna om den offentliga förvaltningen blir också alltmer välvilliga.

Det framkommer ur den undersökning som Akavas specialorganisationer låtit göra. Undersökningen görs med två års mellanrum sedan 2015.

I undersökningen mätte man finländarnas inställning till den offentliga förvaltningen genom tre påståenden. Samstämmighet rådde kring två av påståendena medan det tredje delade åsikterna.

Så stor del som 90 procent av finländarna tycker generellt att en god offentlig förvaltning är en förutsättning för jämlikt bemötande. Man är också i det stora hela eniga om att Finland inte kan nå framgång utan god offentlig framgång.

Siffrorna är klart mer positiva än i tidigare undersökningar.

Riksdagshuset.Ari Sundberg/SPT
En knapp majoritet av finländarna vill att den offentliga förvaltningen ska hållas kvar i den utsträckning den nu är.

Frågan som är en vattendelare bland befolkningen är ifall den offentliga förvaltningen borde inskränkas. En knapp majoritet (58 procent) vill inte se en krympning. Det är en siffra som stadigt ökat sedan 2015.

Finländarna tycker att kännedom om förvaltning, kunskap och lagenlighet är viktiga faktorer inom den offentliga förvaltningen. Det är också viktigt för medborgarna att de får höras och att förvaltningen är transparent.

Samlingspartister och Centeranhängare tenderar i större utsträckning förespråka en lönsam förvaltning. Anhängare av Vänsterförbundet och De Gröna anser att en jämlik förvaltning är viktig. Den enda gruppen där majoriteten inte tycker att jämlikhet är en viktig egenskap för den offentliga förvaltningen är anhängare av Sannfinländarna.

Undersökningen gjordes av Kantar TNS. 1 007 personer intervjuades i månadsskiftet februari-mars. Felmarginalen är 3,1 procentenheter.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter