Förflytta dig till innehållet

Odramatiskt val i Egentliga Finland

Det första välfärdsområdesvalet är avklarat. Även i Egentliga Finland blir det en rivstart för de nya fullmäktigemedlemmarna. Mycket ska göras under några månader.

Det blev få överraskningar i välfärdsområdesvalet i Egentliga Finland. Två kandidater samlade klart mera röster än sina medkandidater. Röstmagneterna i hela landet kommer från Egentliga Finland och de heter Li Andersson, Vänsterförbundet och Aki Lindén, SDP.

Valdeltagandet blev 49,5 procent i Egentliga Finland. I Pargas och S:t Karins kom man över 50 procent. I Pargas röstade 53,9 procent och i S:t Karins 53,8 procent. I Åbo och Kimitoön blev man på drygt 49 procent. Bäst i klassen var Gustavs med 62,2 procent. I Hela landet var valdeltagandet endast 47,5 procent.

Ett valdeltagande under 50 procent kan inte anses vara en bra siffra. Nästa gång arrangeras välfärdsområdesvalet samtidigt med kommunalvalet, vilket kan höja valdeltagandet.

Samlingspartiet blev störst i Egentliga Finland med 18 mandat. Mest röster inom Samlingspartiet fick partiordförande Petteri Orpo, följd av Kaija Hartiala, Ville Valkonen och Ilkka Kanerva. Samlingspartiet gjorde ett stabilt val, men en storseger kan man inte tala om. Partiet hade nio kandidater som samlade över 1000 röster.

SDP blev tvåa med 16 mandat. Partiets stora stjärna var igen Aki Lindén, som fick 7701 och näst mest röster i Egentliga Finland och även näst mest i hela landet. Partiet gjorde ett bra val, men med tanke på framtiden, är det inte helt problemfritt att en person samlar en stor del av partiets röster. Av SDP:s 16 invalda fick tre kandidater utöver Lindén fler än 1000 röster.

Centern gjorde ett bra val, också i Egentliga Finland. Med 12 mandat kommer Centern på tredje plats. Mest röster, 2006, fick partiordförande Annika Saarikko, men partiet hade en jämn lista. Välfärdsområdesstrukturen ser ut att gynna Centern. Centern är också det parti som starkast drivit frågan om att skapa den nya förvaltningsnivån, som motsvarar landskapsindelningen.

Vänsterförbundet gör ett bra val. Li Andersson fortsätter sitt segertåg och samlade hela 7795 röster. Andersson fick mest röster av alla i hela landet. Två av de invalda från Vänsterförbundets lista kommer från Pargas. Nina Söderlund och Lotta Laaksonen samlade båda nästa 700 röster.

Vänsterförbundet gjorde ett starkt val i skärgården. Vänsterförbundet kom tvåa, efter SFP, i både Pargas och Kimitoön. Vänsterförbundet har också en genuint tvåspråkig grupp i det nya fullmäktige

För De Gröna är valresultatet inte det bästa möjliga i Egentliga Finland. Riksdagsledamot Sofia Virta toppar listan följd av vice borgmästaren i Åbo Elina Rantanen och Janina Andersson från Åbo. Panda Eriksson från Åbo, med rötter på Kimitoön, knep efter en jämn kamp partiets sista mandat.

Sannfinländarna lyckades inte engagera sina väljare, men får 8 mandat. Riksdagsledamot Ville Tavio fick mest röster, nästan 3000.

SFP gjorde ett hyggligt val. Niklas Guseff gjorde ett starkt val med 2152 röster. Han samlade mest röster av SFP:s kandidater och femte mest röster av alla i Egentliga Finland. Också Regina Koskinen från Pargas samlade många röster, totalt 1602 röster. Från SFP blev även Robert Paul 1136 röster, Åsa Gustafsson 1083 röster och Merja Fredriksson 853 röster, invalda.

Den viktiga frågan för SFP kommer att vara möjligheten att få en plats i välfärdsområdets styrelse. SFP:s taktik att fördela rösterna lyckades bara delvis. En jämnare fördelning av rösterna, kunde ha gett SFP ytterligare ett mandat. I Åbo lyckades SFP inte optimalt i detta val.

Av de invalda kommer 30 från Åbo, 6 från Salo och Nådendal 5 invalda kommer från S:t Karins, Reso, Loimaa. 4 av de invalda kommer från Pargas, medan ingen med Kimitoön som hemort blev invald. 20 av områdets 27 kommuner har minst en kandidat från sin kommun invald i det nya fullmäktige.

Kristdemokraterna knep 2 mandat och Rörelse.nu 1 mandat i Egentliga Finland.

Inom flera partier är det små marginaler mellan kandidaterna, kontrollräkningen kan ännu ändra på resultatet.

När vardagen inträder efter valanalysen, är det viktigt att genast börja jobba för att bygga upp den nya helheten. Bland de frågor som kommer att kräva extra tillsyn finns den framtida servicen på svenska. Det är viktigt att genast hitta ett samarbete mellan de nya fullmäktigeledamöterna, så att samförstånd om flera viktiga frågor kan nås.

Valet visade hur viktiga enskilda kända profiler är för partiernas valframgång. Kommer röstmagneterna som sitter i både riksdagen, kommunfullmäktige, eventuellt är minister också att kunna sköta sitt uppdrag i välfärdsområdet?

Efter att starten i välfärdsområdena är avklarad, kommer välfärdsområdesfullmäktiges roll sannolikt att minska och styrelsens och förvaltningens roll att öka. Det här gör att ett medlemskap i välfärdsområdesfullmäktige på sikt sannolikt inte är allt för tidskrävande.

Dela artikeln

2 kommentarer: “Odramatiskt val i Egentliga Finland

  1. Tom Simola skrev

    Hej, Niklas Guseff kan själv bäst berätta varför han är obunden. Enligt den information som framkommit i offentligheten beror det på Guseffs yrke. Han kan inte pga lagen vara medlem i ett parti. Han torde dock omfatta SFP:s valprogram och värderingar, eftersom han valt att ställa upp på partiets lista i flera val. Guseff ha också suttit på SFP:s mandat i flera politiska organ. Mvh Tom Simola, ÅU

  2. Obundna fritänkaren Folke Lindström skrev

    Varför vill man inte nämna att Niklas Guseff var en obunden kandidat på SFPs lista? Det gav honom väldigt många tilläggsröster och pluspoäng. Hoppas obundenheten var ärlig och håller också som invald.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter