Odling pågår i Fifax igen – nu har rommen kommit

Nu har Fifax startat fiskodlingsverksamheten på Eckerö igen, lite tidigare än beräknat efter fjolårets IHN-smitta. Restriktionerna i området runt fiskodlingen kommer dock att finnas kvar i flera år.
Det första partiet med fiskrom kom till Fifax-anläggningen i tisdags.
På fiskodlingen har man slutfört de åtgärder som krävts för att starta kläckeriet på nytt efter en sex veckors torrperiod. Enligt Fifax utvecklas äggen i kläckeriets bassänger.
– Det är fint att se fisk växa igen i Eckerö-anläggningen. Påbörjandet av kläckningen är det första konkreta steget i återupsstarten av odlingen, och de fiskar som växer från äggen som kom igår kommer också att vara de första som vi i sinom tid levererar till våra kunder, säger Fifax vd Samppa Ruohtula i ett pressmeddelande.
Sju fotbollsplaner
I juni upptäcktes IHN-viruset och tvingade Fifax att slakta all återstående fisk och genomföra en omfattande industriell sanering. Saneringen inleddes i oktober och slutfördes i januari. Ytor motsvarande sju fotbollsplaner och fem kilometer rörledningar har rengjorts mekaniskt och kemiskt.
Som Nya Åland berättat tidigare siktar Fifax på att få kläckeriet och yngelavdelningen i full produktion under det här året. Man planerar även att starta den första odlingsenheten och att ”göra investeringar för ökad biosäkerhet och prestanda i dessa enheter”.
Restriktioner gäller än
Målet är att uppnå produktion motsvarande full kapacitet under andra hälften av 2024. Men för att genomföra detta krävs mer kapital och en emission för Fifax pågår.
Landskapsregeringen meddelar å sin sida att restriktionerna, som gäller på grund av IHN-infektionen i Eckerö, kan bli kvar runt fiskodlingen 2023 och 2024. Förhoppningen är dock att inom två år kunna avskriva smittan helt.
”Ett utrotningsprogram i enlighet med EU-lagstiftningen har blivit erkänt av EU och har trätt i kraft”, skriver landskapsregeringen i sitt pressmeddelande.
Restriktionszonen och utrotningsområdet sammanfaller. Det är tio kilometer i diameter och omgärdar platsen där sjukdomen förekommit.
I enskilda fall får landskapsregeringen ge dispens från förbud och åtgärder som gäller i restriktionszonen.
”Fiskhållningsplatser i zonen övervakas genom inspektioner och provtagningar som utförs av veterinärer och auktoriserade inspektörer vid ÅMHM.”
IHN och restriktioner
- Livsmedelsverket inrättade en restriktionszon kring Fifax den 22 juni 2022.
- Exempelvis fiskförflyttningar begränsas inom zonen.
- IHN smittar inte till människa.
- Trots de åländska IHN-fallen kan man på Åland både fiska och äta fisk på normalt sätt.
- Fiskare uppmanas dock att se till att fiskeredskapen desinficeras när de rör sig från ett område till ett annat.
- IHN-viruset dör av torka och värme och är känsligt för flera desinfektionsmedel.
- Djupfrysning dödar inte viruset.
Källa: Livsmedelsverket
Anna Björkroos
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.