Odlare: Ät inhemsk nypotatis, nu finns den!


I byn Nulto i Pargas började potatisupptagningen på torsdagsförmiddagen. Foto: Anja Kuusisto
11-tiden på torsdagsförmiddagen sätter de igång, Martin Lundström i traktorhytten, Lasse Isaksson på flaket bakom och ytterligare fyra av Roger Lindroos anställda som jobbar med potatisupptagningen.
Lindroos odlar potatis på tio hektar och i solgasset riktigt lyser potatisblasten grön och fin, trots att torkan är det stora samtalsämnet i odlarkretsar.
– Med många sprinklers går det vägen, jag har vattnat ett par timmar varje morgon, för potatisen vill ha mycket vatten, säger Lindroos.
Vatten är viktigt för potatisen
En sjö intill förser Nulto gård med vatten. Lindroos satte potatis sent det här året, som har varit nyckfullt på många sätt vad vädret beträffat.
– Vid frostnätter ger tillräckliga mängder vatten skydd, när vattnet fryser frigörs värme som skyddar plantorna, säger Lindroos.
Hamnar man att vattna spannmålsodlingar är lönsamheten ifrågasatt, men med potatisen är det annat. Och potatisskörden ser fin ut.
– Storleken är lämplig och nu är efterfrågan stor, speciellt till helgen med studentfester, säger Lindroos i vars familj den också finns en student att fira.
Potatis från Pargas säljs lokalt och nationellt
Potatis från Nulto i Pargas säljs via handeln över hela landet. Men lokalt går den också att hitta, till och med i en liten bod intill Seivisvägen i byn Nulto på Ålön.
– Jag uppmanar gärna folk att köpa potatis på torg och via direktförsäljning, många odlare har sådana ställen, säger Lindroos. Det är bästa och färskaste potatisen du får på det sättet, och köper du inhemsk potatis bidrar du till att hålla ekonomin och lokalsamhället i rullning.
– Ännu fler ungdomar än vanligt har vänt sig till vår gård och sökt sommarjobb, det är roligt tycker jag, men jag vet inte om jag kan avlöna dem alla. Sommartid kan här finnas 15 till 20 anställda, året om har jag tre anställda.

Färsk inhemsk delikatess.
Konkurrensen från grannlandet svider
Det händer att svensk nypotatis är lite billigare i affären än inhemsk, och det har fått vissa potatisodlare i Finland på knä.
– Ifjol var ett sådant år då affärerna inte köpte upp inhemsk potatis, det kom in så mycket svensk. Så mitt bud till konsumenten är att köpa inhemskt. När de allra första potatisarna kommer är de lite dyrare, men priset stabiliseras om ett par veckor, och tänk på att det faktiskt spelar en roll vart du styr din konsumtion.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.