Ödegård på Hirvensalo kan bli dyr för dödsbo – trots att husen har rivits och gården städats
Någon tuttade eld på ett hus på Hirvensalo i Åbo för många år sedan. Därefter besöktes gården av tjuvar. Skadegörelse förekom också.
Fastighetens ursprungliga ägare dog vid millennieskiftet. En närstående började röja gården, men också han dog efter en tid.
De förfallna byggnaderna och skrotet på gården fick bygg- och tillståndsnämnden att fatta ett beslut om hot om löpande vite 2018. Ett löpande vite består av ett grundbelopp och ett belopp som läggs till när en viss tid har gått.
Flera inspektionsbesök hade gjorts på gården. Första röjningsuppmaningen gavs redan 2006.
I januari 2020 skärpte nämnden tonen: hotet om vite verkställdes. Dödsboet skulle få en räkning på 5 100 euro. Dessutom höjdes vitessummorna. Nämnden beslutade om ett nytt grundbelopp på 15 000 euro och ytterligare 1 500 för varje därpå följande månad.
”Det här är orimligt”
En av delägarna i dödsboet besvärade sig till Åbo förvaltningsdomstol. I besväret skriver han att de närstående inte bara har förlorat en far men också en hel del egendom.
– De har fått betala flera tusen euro för att platsen städas och skador som åsamkats av andra har reparerats. Värdet på de maskiner och apparater som har stulits uppgår till några tusen euro. Det är orimligt att också tvingas betala vite, enligt besväret.
Nu revs byggnaderna, enligt dödsboet. Det sägs ha kostat 30 000 euro. Gården tömdes också på skrot.
Flera faktorer bidrog till att allt drog ut på tiden, enligt dödsboets delägare. Staden svarade inte på den första rivningsansökan. Därefter var det svårt att hitta en ansvarig mästare och entreprenör för rivningen.
Eftersom flera av gårdens byggnader och det som fanns på gården ägdes av ett företag och inte hörde till fastigheten var det inte lätt att ordna upp allt, enligt dödsboets delägare.
Räkning på väg
Förklaringarna gick inte hem hos Åbo förvaltningsdomstol. Allt hade gått rätt till då Åbo stad fattade beslut om vite.
Dödsboet har varit förpliktat att åtgärda problemen, både byggnaderna och skrotet, enligt domstolen.
Nu får dödsboet en räkning på det obetalda vite som väntat på domstolsbeskedet. Det handlar om totalt tiotusentals euro, räknat från våren 2018. Det är staten som driver in pengarna.
Dödsboet kan välja att ännu försöka ta ärendet vidare till Högsta förvaltningsdomstolen.
Stadens bygginspektion ska för sin del också ännu kolla att allt faktiskt är ok på gården.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.