Förflytta dig till innehållet

Också jag firar ett år


Betydelsen av Me too-rörelsen har applåderats många gånger om, i den här spalten liksom i många andra forum världen över.
Nu är det ett år sedan skådespelaren Alyssa Milano i en tweet uppmanade väninnor som också hade upplevt någon form av sexuella trakasserier att svara på hennes tweet med ”me too” (också jag).
Det har sagts så många gånger redan, men det som följde är historia, och det är historieskrivning i de sociala mediernas tidevarv.
Att förflytta skuldkänslan från offren för sexuella trakasserier till själva utövarna är enormt, att förändra samhällsstrukturer och inbyggda beteendemönster om möjligt ännu större. Det handlar om språkbruk, om attityder, om allt det där som inte behöver stavas trakasserier men som bygger på ett snedvridet tänk om kön, makt och respekt.
”Me too” blev också en demonstration av vilken tyngd sociala medier har, och hur de globalt förenar och blir en kraft som inte kan stoppas. En kraft som fick till och med huvud inom Svenska Akademien att rulla, även om det tog sin tid.
De sociala medierna visade också sin negativa sida, vilka drev de kan åstadkomma, men det får inte överskugga betydelsen av ”me too”.
Attitydförändringar tar tid. Därför ska ingen tro att firandet 1-årsdagen enbart är någon tjohejsanfest. Den här ”ettåringen” må ha lärt sig stå och gå, men ännu finns det mycket hyfs och pli att lära innan det nya samhällstänket fostrat alla stofiler.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter