Också i Åboland lever Folkhälsan och mår bra

100 år av verksamhet har det blivit för Folkhälsan. Men vad är det egentligen Folkhälsan gör?
– För det första måste vi skilja på Folkhälsan Välfärd Ab och Folkhälsans förbund. Det första är en bolagiserad serviceproducent, medan det andra är en medborgarorganistion som driver hälsofrämjande verksamhet, säger Regina Strandberg, som är verksamhetsledare för Folkhälsans förbund i Åboland.
Det betyder att verksamheter som småbarnspedagogik, eftis, ungdomsverksamhet och äldreboende hör till serviceproducenten.
Till Folkhälsans förbund, och lokalföreningen i Åboland, hör verksamhet som familjecaféer, seniorträffar, lucia – och förstås de populära simskolorna.
I Folkhälsangruppen ingår sedan årsskiftet också Folkhälsans Fastigheter Ab, utöver Folkhälsan Utbilding Ab och moderföreningen Samfundet Folkhälsan.
Strandberg ansvarar alltså för den senare verksamheten och totalt finns det tio anställda I Åboland, utspridda i Åbo, Pargas och Kimitoön.
– Utöver det finns 13 lokalföreningar som fungerar med frivilliga krafter. Vi har olika kursledare, doulor, närståendevårdareverksamhet och liknande, och personalen finns här för att stöda den verksamheten, säger hon.
Samarbetar med skolor
En del av verksamheten går också inom skolsektorn och småbarnspedagogiken.
– Vi har ett stort skolsamarbete, där vi jobbar med utomhuspedagogik. Vi har också olika rörelsekoncept som ska inspirera de som jobbar med barnen både i dagis och skola.
I Åbo återfinns Strandberg och hennes kollegor i Reuterska huset, där också Folkhälsans kvartersklubb – där familjecafé, seniorträffar och annan verksamhet vanligen ordnas – ligger.

I Pargas finns Folkhälsanhuset som har ett stort daghem, dygnet runt-boende för äldre, lägenheter och lunchrestaurang.
– Där finns också en terapibassäng som Pargas stad äger – man kan säga att det är ett hus för nästan alla.
I Sverige har man testat att sammanföra dagisbarn och boende på äldrehem och fått positiva resultat.
– Vi jobbar också generationsöveskridande i Folkhälsanhusen. Ibland är det konkret inplanerat och ibland handlar det mera om ett naturligt utbyte mellan generationerna i Folkhälsanhuset som är bra för alla, säger Strandberg.
Pandemin påverkade – men inte överdrivet mycket
Pandemin har påverkat verksamheten en del, men inte så mycket som man kunde tro.
– När det gäller samarbetet med skolorna och daghemmen så är den situationen nästan oförändrad, eftersom det handlar om utomhuspedagogik. Verksamheten låg nere förra våren, men sedan hösten har den varit igång igen.
Den sociala verksamheten har däremot tagit en stor smäll. Alla familjecaféer, seniorträffar och liknande umgänge är lagd på is tills smittläget lugnar ner sig.
Men ett av Folkhälsans flaggskepp hoppas Strandberg ändå att ska gå att ordna.
– Vi gör vårt bästa för att simskolorna ska gå att genomföra i sommar – precis som ifjol.
Utöver det hoppas hon också att verksamheten ska kunna öppnas igen till hösten – åtminstone småskaligt.
– Vi får verkligen hoppas att åtminstone våra äldre är vaccinerade till hösten, så att de ska kunna umgås igen.
Korrigering 16.3 kl 9:14 I bildtexten beträffande Folkhälsans hus på Luolavuorivägen i Åbo har serviceboende bytts ut mot det korrekta gemenskapsboende.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.