Också dubbelvaccinerade kan sättas i karantän – så tolkas reglerna i Svenskfinland

Dubbelvaccinerade har satts i karantän åtminstone i Vasa och i Helsingfors. Det handlar ändå om enstaka fall, enligt experter i olika regioner.
— Man kan sättas i karantän om man vaccinerats två gånger, men det bör vara ett undantag. Vid till exempel massexponering eller vid långa smittkedjor kan det göras, säger Asko Järvinen, infektionsöverläkare vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt.
Enligt Järvinen är det oklart hur många dubbelvaccinerade som satts i karantän i Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt. Sjukvårdens smittspårning är överbelastad och långa smittkedjor är därför svåra att spåra. Järvinens uppfattning är att det är ovanligt att dubbelvaccinerade sätts i karantän.
Statistik och data som gäller smitt- och spridningsrisk för vaccinerade är dock tvetydig.
— Vaccin ger bra skydd, men samtidigt har vaccinerade individer som smittas ibland visat upp höga virushalter, säger Järvinen.
Trots motstridigheten i statistiken är Järvinen övertygad om att vaccinering är en viktig del för att Finland ska ta sig ut ur pandemin.
— Vaccin är den enda utvägen. Men man får fråga sig hur länge det tar innan vi är ute ur pandemin om man fortsätter att sätta folk som vaccinerats två gånger i karantän.
”Vasa inte mer försiktigt”
I Vasa sjukvårdsdistrikt har personer som fått två doser coronavaccin satts i karantän, säger Heikki Kaukoranta, ledande överläkare vid Vasa stad.
Om den exponerade fått sin andra vaccindos för mer än sex månader sedan beslutar man att sätta personen i karantän. Kaukoranta hänvisar till internationell forskning som visar att vaccinets skydd försämras efter sex månader. Skyddet mot att bli allvarligt sjuk är ändå fortfarande gott.
— Om det gått mindre än sex månader sedan den exponerade fått sin andra dos vaccin överväger man från fall till fall beroende på hur långvarig och kraftig exponeringen varit, säger Kaukoranta.
Han anser inte att man i Vasa är mer försiktig än andra orter när det gäller karantänspraxis.
— Vi överväger och utnyttjar vår egen sakkunskap om instruktionerna som kommer från THL eller ministeriet är otillräckliga eller inte motsvarar de upplevelser som finns på fältet. I sista hand ansvarar kommunen också enligt smittskyddslagen för sina invånare och därmed också för sin coronapraxis.

Också från institutets håll har man konstaterat att dess rekommendationer inte är juridiskt bindande, poängterar Kaukoranta. Det betyder att de slutliga besluten alltid ändå tas av de kommunala aktörerna.
I Åbo har man valt en annan linje.
— Vår riktlinje är att de som fått två doser vaccin inte ska sättas i karantän, även om smittskyddslagen gör det möjligt. Däremot kan en person som vaccinerats informeras om att hen exponerats för att sedan kunna gå och coronatesta sig vid symtom, säger Jutta Peltoniemi som är ansvarig smittskyddsläkare vid Åbo stad.
Enligt Peltoniemi har ingen dubbelvaccinerad, enligt hennes vetskap, satts i karantän i Åbo.
Från fall till fall
— Bekämpningen av coronaepidemin är framför allt regional och baserar sig på det lokala epidemiläget, säger Tuula Hannila-Handelberg, överläkare vid Institutet för hälsa och välfärd.
När det gått en vecka sedan en person fått sin andra vaccindos krävs i allmänhet ingen karantän. Här gör man ändå undantag på lokal nivå beroende på det regionala epidemiläget, säger Hannila-Handelberg.
En regional smittskyddsläkare bedömer om det finns skäl att avvika från de officiella rekommendationerna. Det regionala smittläget, hur många som kan ha smittats och vilka följderna blir är några av de aspekter som beaktas.
Den smittades eller hens närståendes ålder och risk för att bli allvarligt sjuk spelar också in. Enligt Hannila-Handelberg bedömer man varje fall för sig – om exponeringen skett bara under en kort tid och på mer än två meters avstånd finns det i allmänhet inte skäl att beordra karantän.
— Utgångspunkten är att personer som fått två doser vaccin inte behöver sättas i karantän. Det finns ändå tillfällen då smittskyddsläkaren kan bedöma att karantän behövs, till exempel om den exponerade personen jobbar på äldreboende eller om någon i närkretsen riskerar att bli allvarligt sjuk, säger Hanna Nohynek, överläkare vid Institutet för hälsa och välfärd.
Elsa Kemppainen/SPT
Rico Liljedahl/SPT
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.