Också Dalsbruk med i förskoleförsöket – ministeriet korrigerade sitt beslut

Det beslut Kimitoöns kommun i onsdags fick från Undervisnings- och kulturministeriet gällande forskningsprojektet om en tvåårig förskola har nu korrigerats.
En tolkningsmiss hade gjort att den svenska Dalsbruksenheten fallit utanför listan av verksamhetsställen som ordnar tvåårig förskoleundervisning.
Korrigeringen från ministeriet kom genast följande dag, och nu är alltså också den svenska Dalsbruksenheten med i försöket. Den består av Hulta daghem och Dals förskola.
Kimitoön är beredd att göra vissa justeringar för att Dalsbrukenheten ska passa in i försöket, så att försöksförskolans första läsår skulle ordnas i Hulta daghem och det andra året i Dalsbruks skola.
Att denna enhet hade lämnats utanför har att göra med att den inte uppfyller kriterierna om att förskola och kompletterande dagvård ska finnas på samma plats. Dals förskola finns i Dalsbruks skola, medan Hulta daghem är en separat enhet på andra sidan av byn.
Andra verksamhetsställen på Kimitoön som ingår i försöket är Silva daghem i Kimito och Sofia daghem i Västanfjärd. Utanför försöket blir förskolan i Rosala (där finns inte barn födda 2016 eller 2017, som försöket gäller) och det privata dagiset Lillgården i Kimito.
Tvåårigt förskoleförsök
Försöket med tvåårig förskoleundervisning startar i höst och pågår till 2024.
De 105 kommunerna är indelade i tre kategorier, där olika system råder om vilka verksamhetsställen som hör till kontrollgrupp och vilka som ger tvåårig förskoleundervisning.
Försökets syfte är bland annat att stärka jämlikheten och utveckla kvaliteten och effektiviteten i undervisningen. Dessutom vill man utreda kontinuiteten mellan småbarnspedagogiken, förskoleundervisningen och den inledande undervisningen. Ett syfte är också att ta reda på hur den förlängda förskoleundervisningen påverkar barns förutsättningar för utveckling och lärande, sociala färdigheter och utvecklingen av en sund självkänsla.
I grunderna för läroplanen för försöket betonas att man i pedagogiken utgår från barnet, leken och ett undersökande arbetssätt.
Kommunerna och verksamhetsställena som deltar har inte själva kunnat ansöka om en plats, utan är slumpmässigt utvalda eftersom det här är ett försök. Detta i enlighet med försökslagen.
Enligt grundlagen får ingen utan godtagbart skäl särbehandlas. Men grundlagsutskottet har i sin praxis ansett att utveckling av undervisningen och utbildningen ändå är en godtagbar orsak för anordnande av försök.
För att försöket ska lyckas och man ska kunna forska i resultaten behövs en kontrollgrupp. Att alla barn erbjuds samma sak vore således inte ändamålsenligt.
Källa: Utbildningsstyrelsen, Undervisnings och kulturministeriet, Kimitoöns kommun
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.