Observationer om en ensam varg på Kimitoön – men den kan snart få sällskap

På Kimitoön har det en längre tid varit tyst gällande vargen. Våren 2020 nästan haglade vargobservationerna in från olika håll av ön, men sedan vargattacken på några får i Björkboda i maj 2020 har det lugnat ner sig.
Rovdjurskontaktperson Mikael Sundberg vid Kimitoöns jaktvårdsförening tror att det gått så som det brukar gå med vargflockar.
– I våras flyttade ungarna bort, och efter det minskade observationerna. De observationer vi haft sedan juli har gällt en enda varg.
Kimitoöflockens alfahona blev för ett år sedan påkörd av en bil i Björkboda och dog. Enligt Sundberg har det här haft inverkan på vargflocken på Kimitoön. Om hanen nu finns kvar, har flyttat bort eller ens är vid liv vet man inte.
Alfahanen skulle bli fem år i vår. Vargarna lever vanligen inte mer än sex till åtta år.
Spår tyder på en ensam hona
För ett par veckor sedan noterade Sundberg spår av en varg, och eftersom spåret var litet tyder det på att det kunde vara fråga om en hona. De spår man nu hittat på Kimitoön ser ut att vara från en och samma varg.

– Det är en ensam och skygg varg, som inte rör sig på gårdsplanerna. En enda gång sågs den på en gård i Pederså, säger Sundberg.
Den här honan är ett och ett halvt år gammal.
Enligt Sundberg kan snö orsaka att vargar kan ses springa längs vägar, vilket kunde tänkas öka antalet observationer ifall det finns varg i området.
– Klart är i alla fall att det just nu på Kimitoön inte finns något vargpar som går ihop.
Situationen kan snabbt ändra
Men eftersom det nu finns isar på norra sidan av Kimitoön kan situationen enligt Sundberg ändra snabbt.
Eftersom det finns mycket varg i Bjärnå och Sagu kan det tänkas att en ny hane flyttar in när som helst och slår sig ihop med Kimitoöhonan. Vargspår finns det på andra Salosidan av Strömma kanal, och enligt Sundberg har vargar från Raseborg flyttat i den riktningen.
– Eller så går det andra vägen, att honan flyttar bort. Allt är möjligt.
Det här kan klarna i februari eller mars, då vargarnas löptid vanligen infaller.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.