Nytt stall på Kimitoön — kontakten med hästen är det viktiga i nya Åkerbacka stall


Att skapa ett band till hästen också från marken är i fokus vid Åkerbacka stall. På bilden Aline och Alice von Schoultz med Trolle. Foto: Emilia Örnmark
Då Elin Magnusson för ett år sedan flyttade till Makila i Kimito från Vestlax var det förstås viktigt att också hennes två fjordhästar skulle kunna följa med. En del av den gamla snickeribyggnaden på gården byggde Elins sambo Jan Lindroos därför om för hästarna och Åkerbacka stall kunde öppna sina dörrar.
Småskalig hästverksamhet har pågått här redan ett tag. Här bor fjordhästarna Trolle och Edi, eller Trolleman av Nordhaug och Usvaniityn Edward, som de heter på riktigt.
Ett speciellt lugn vilar över stallet, det är någonting med de här hästarna som får en att stanna upp i vardagen. Trolle verkar nöjd med tillvaron där han står i stallgången medan tvillingsystrarna Alice och Aline von Schoultz pysslar om och gosar med honom. Hingsten Edi tittar intresserat på från sin box intill.
Systrarna har ridit mer sporadiskt hos Magnusson sedan de var små. De rider bägge hästarna och klarar av alla gångarter.
— Det är skönt att rida Trolle barbacka, han är så varm, säger Alice.

Aline och Alice von Schoultz. Att pyssla om hästen hör till. Foto: Emilia Örnmark
Ingen traditionell ridskola
Även om kunderna vid Åkerbacka stall också erbjuds ridning, är det inte nödvändigtvis den som är i fokus i verksamheten. Detta är inte någon ridskola i traditionell bemärkelse.
— Kontakten med hästen är det viktiga, alltså att lära sig om hästen och dess språk och genom det om sig själv, säger Magnusson och tillägger att här sysslar man också med socialpedagogisk hästverksamhet och hästassisterad verksamhet.
Magnusson är utbildad inom häst- och socialvårdsbranschen samt handledare inom socialpedagogisk hästverksamhet. Hästverksamheten är inte någon terapiform, utan snarare förebyggande rehabilitering för att motarbeta marginalisering.

Elin Magnusson och hingsten Edi. Foto: Emilia Örnmark
— Hästen är som en spegel. Dessutom skapar den lugn och föder empati. Har man någon utmaning med följden att vardagliga saker blir svåra är det möjligt att bearbeta det genom hästen. Med hästen kan man träna på färdigheter som sedan förflyttas till vardagen, förklarar Magnusson.
Olika hästlynnen för olika människotyper
Eftersom Magnusson känner sina hästar väl kan hon använda sig av deras olika lynnen i olika sammanhang.
— Med någon som är blyg väljer jag inte Trolle. Han är mest fokuserad på att få godis. Då väljer jag Edi, som är mer social och lyhörd, förklarar Magnusson.
En ny ridplan finns till förfogande, men minst lika mycket rider man i naturen, för att få in också naturvärden i verksamheten.

Det nya stallet i Makila är fräscht och fint.
Mästare på fjordhäst
För tillfället är Magnusson hemma med sin lilla dotter, men efter det har hon tänkt driva hästverksamheten vid sidan av sitt jobb. Kundunderlaget styr om och hur hon utvecklar verksamheten.
Magnusson har tidigare tävlat aktivt inom både dressyr och hoppning, men nu ligger tyngdpunkten snarare på träningen och på att utvecklas som ryttare. Dock deltog hon i fjordhästmästerskapen i Forssa i somras, och kan numera titulera som årets dressyrmästare, kombinationsmästare och bronsmedaljör i banhoppning.
Vad är socialpedagogisk hästverksamhet?
– Metod som stöder den sociala tillväxten och utvecklingen samt förebygger marginalisering.
– Gemenskap, delaktighet och aktivitet viktiga aspekter.
– Utförs i stallmiljö med hästen som verktyg.
– Används bl.a. för att stöda och lära sig sociala färdigheter, för funktionshindrade, inom socialvård, inom mentalvård och missbruk och inom rehabiliterande verksamhet.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.