Förflytta dig till innehållet

Nytt projekt stöder andliga regnbågspersoner – svenskspråkig videosamtalsgrupp leds av Åbobo

Inkeri Kinnunen
Två personer på en trappa, den ena står och den andra sitter. Skogslandskap i bakgrunden.
Hanna-Leena Autio och Riku Karppinen är med på Regnbågsförening Malkus läger i Tammerfors. Läger som ordnas på hösten är en viktig träffpunkt för regnbågspersoner.

Regnbågsföreningen Malkus leder det nya projektet Tillgång, som erbjuder stöd- och samtalsgrupper för andliga regnbågspersoner och för regnbågspersoner med religiös bakgrund.

Projektet startade i april med treårig finansiering från Social- och hälsoorganisationers biståndscentrum (STEA). Utöver stödgrupperna samarbetar projektet även med olika trosgemenskaper för att göra dem tryggare för regnbågspersoner, skriver Seta i ett pressmeddelande.

En nätkurs riktad till grupper som ska behandla regnbågsteman ska ordnas.

Trosgemenskaper stöds också att utbilda kontaktpersoner i hbtq-frågor. Utbildningen testades redan i Malkus-projektet Från börda till tillgång (2018–2021) då Esbo och Tammerfors kyrkliga samfälligheter fick sina första kontaktpersoner i hbtq-frågor.

— I många gemenskaper råder tystnadens kultur. Många väljer att hemlighålla sin identitet vilket är mycket tungt på längre sikt, säger projektchef Hanna-Leena Autio.

Hon betonar att projektets målsättning inte är att ändra på trosuppfattningar i andliga gemenskaper men att skapa nya, tryggare sätt att gå tillväga.

Regnbågsföreningen Malkus kamratstödgrupper samlas på nätet genom videosamtal och genom gruppchattar. Det finns olika grupper: för regnbågspersoner med bakgrund i den laestadianska väckelserörelsen och för dem inom frikyrkor, för regnbågspersoner som arbetar i församlingar och för närstående till regnbågspersoner.

Johan av Brandt till Grevnäs från Åbo är gruppledare i den svenskspråkiga videosamtalsgruppen för andliga regnbågspersoner.

— Det känns viktigt att ha en svensk grupp. Det handlar på många sätt om att värna om minoriteters trygghet och rättigheter. Att samlas på nätet möjliggör deltagandet från hela Svenskfinland, säger han.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter