Förflytta dig till innehållet

Nytt projekt ger surfplattor till servicehem i Åboland — "Konkret sätt att minska de negativa effekterna av regeringens beslut"

äldre kvinna med surfplatta

Projekt ConnectIT ger möjligheten för pensionärer att kommunicera via surfplattor. Foto: Casper Aalto.

Finlands Svenska Ungdomsförbunds (FSU) projekt ConnectIT  inleds den 1 augusti. Projektet går ut på att pensionärer på servicehem ska få en trygg möjlighet att hålla kontakt med sina anhöriga.
Surfplattor ska delas ut till flera servicehem i Åbo, Kimitoön och Pargas.
I och med projektet får pensionärerna en möjlighet att digitalt kommunicera med sina bekanta utanför servicehemmet. Röda Korset är samarbetspart i det här projektet.
Pasi Holmberg, IT-ansvarig vid FSU, berättar att förbundet tillsammans med Röda Korset funderat på vem som är mest utsatt i den rådande situationen med pågående coronapandemin.
– Nu kan vi hjälpa med vår expertis, berättar Holmberg
Det redan tidigare påbörjade projektet RecycleIT har gett förbundet erfarenhet inom verksamheten.
RecycleIT går ut på att gymnasieelever i Pargas ger IT-handledning till seniorer. Erfarenheterna från Pargas avslöjar att pensionärerna mår bättre då de kan använda sig av digitala kommunikationsmedel.
ConnectIT är ett skilt projekt, men temat angående äldre personers tillgång till digitala kommunikationsmedier är likartat.
– Syftet med ConnectIT är att introducera nya tekniska lösningar som skapar mervärde för pensionärer på servicehem, betonar Holmberg.
– Vi vill minska ensamheten bland de äldre och motverka effekter av långvarig social isolering. Vi vill stöda vårdpersonalen och underlätta för anhöriga att hålla kontakt med sina närmaste.

Inte endast ett tillfälligt projekt

Tanken är att ConnectIT inte endast blir ett tillfälligt projekt.
– Vi försöker arbeta fram en fungerande modell som kan utvidgas till en nationellt användbar verksamhetsform i servicehemmen.
Enligt Holmberg har feedbacken enbart varit positiv.
– Omsorgschefer på servicehemmen har i allmänhet varit väldigt ivriga.
Surfplattorna görs lätta att använda både för personal och äldre personer. Riskerna för fel minimeras i och med en enkelt användbar surfplatta.
Enligt Holmberg borde användningen av surfplattorna inte orsaka större problem bland pensionärerna. Personalen på servicehemmen utbildas, och ConnectIT ser till att stöda personal och anhöriga. Utbildningen sker enligt myndigheternas rekommendationer.
– I framtiden öppnar ConnectIT kanske möjligheter för nya projektidéer, menar Holmberg.
Fredrika Abrahamsson, VD på servicehem Stiftelsen Hemmet, är ivrig över det inkommande projektet.
– Den enda kritiska kommentar jag kan tänka mig är att det här projektet kunde ha påbörjats redan tidigare, skrattar Abrahamsson.
Abrahamsson betonar att stödet anpassas till pensionärerna.
– Vi tvingar ingen att delta i projektet, men vi vill ge möjligheten för alla att prova på det nya. Det kan finnas personer som känner sig obekväma med det okända. Därför beaktar vi alla personer individuellt.
Abrahamsson tror att de kommer att introducera surfplattorna till de äldre dels individuellt, dels i grupp.
– Pensionärerna kan hjälpas åt även sinsemellan. Vissa är väldigt kunniga i användning av teknik.
Enligt Abrahamsson bor pensionärernas anhöriga i vissa fall längre borta eller till och med utomlands. Därför välkomnas ConnectIT med glädje.

Konkret möjlighet att minska ångest bland äldre

Projektet finansieras av Stiftelsen Eschnerska Frilasarettet.
Stiftelsens VD Henrik Karlsson anser att projektet är en konkret möjlighet att minska ångesten bland de äldre.
Samarbetet med Finlands Svenska Ungdomsförbund har nyligen inletts.
Karlsson berättar att stiftelsen vill vara med och stöda Åbo stad med omnejd.
– Att stöda välmående ger positiva effekter i samhället. Vi måste göra vad vi kan för att lätta på ångesten bland de äldre.
Karlsson vill inte kritisera regeringens beslut om att isolera riskgrupper, eftersom beslutet gjordes med god avsikt, men påpekar att i och med beslutet klippte man av äldre personers kontakt till nära och kära. Han anser att det var ett tufft beslut för många i riskgruppen.
– Vårt samhälle förstår inte nödvändigtvis hur illa de äldre mådde och fortfarande mår på grund av isoleringen.
– Projektet är ett konkret sätt att minska de negativa effekterna av regeringens beslut. Jag vill även påminna andra stiftelser att vara med i hälsofrämjande projekt.
Erik Ahlholm

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter