Nytt patientdatasystem får fortsatt kritik: ”Köparna vill inte ta på sig hela användaransvaret”
Vasa sjukvårdsdistrikt, Mellersta Finlands sjukvårdsdistrikt, Norra Karelens sjukvårdsdistrikt och Södra Savolax sjukvårdsdistrikt har tillsammans planerat en stor upphandling av ett nytt klient- och patientdatasystem till ett värde av närmare 300 miljoner euro. Enligt planen är bolaget Cerner från USA leverantör.
Sedan i fjol har fler än 200 läkare motsatt sig köpet. Anledningarna till motståndet är bland annat att systemet är uppbyggt för amerikanska förhållanden och att det finns både bättre och mer kostnadseffektiva alternativ från finländska leverantörer.
Också enligt Magnus Westerlund som är överlärare i informationsteknik vid Arcada är det nya klient- och patientdatasystemet som Vasa sjukvårdsdistrikt beställt, och skjutit upp, av det amerikanska bolaget Cerner inte helt oproblematiskt.
– Grundproblematiken är att data inte kan göras anonymt. Om någon en gång får tag i din persondata och relaterar det till dig, så finns den alltid där som en stämpel. I det här fallet ger man den amerikanska leverantören tillstånd att hantera persondata enligt avtal, då köparna inte vill ta på sig hela användaransvaret. Det tyder på lättja, säger Westerlund.
Dataskyddsförordningen, General Data Protection Regulation eller kort och gott GDPR, trädde i kraft den 25 maj 2018 och innebär att alla som hanterar européers persondata måste följa förordningen. Om de inte gör det kan de bli tvungna att betala upp till 20 miljoner euro, eller 4 procent av sin årliga omsättning och det är det större beloppet av de två som väljs.
– Om systemet anses bryta mot förordningen, borde det ersättas och alternativa lösningar borde i dag diskuteras på nationell nivå. Dataskyddsprocesserna har i många organisationer blivit mer formella på personlig nivå, men utvärderingen av större system, speciellt i det offentliga släpar långt efter, säger Westerlund. Dataskyddsprocesserna har i många organisationer blivit mer formella på personlig nivå. Men utvärderingen av större system, speciellt i det offentliga, släpar långt efter, säger Westerlund.
Enligt Westerlund är det patientdatasystem, som Vasa sjukvårdsdistrikt nu vill köpa, en rätt väletablerad teknik.
– Det är relativt enkla system. I praktiken handlar det om en skalbar databas för att lagra och relatera data till individer, säkerhetsprotokoll för att kunna dela data och ett grafiskt gränssnitt, säger Westerlund.
Enligt inhemska konkurrenter, som gärna själva skulle tillhandahålla ett klient- och patientdatasystem, är Cerners system alltför dyrt. – Man vill antagligen köpa in ett system för att göra verksamheten mer kostnadseffektiv, men all offentlig upphandling i dag blir alltför dyr eftersom man förväntar sig en färdig lösning.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.