Michaela Lindström med i nytt företag som satsar på inhemsk vildfisk – ”Det här känns väldigt rätt”

Uppdatering kl.17.43: Artikeln uppdaterad med Michaela Lindströms kommentarer.
Över 80 procent av den fisk som finländarna idag konsumerar är importerad. Michaela Lindström, Otto Kaukonen och Topi Jurvanen vill ändra på det och grundade därför tillsammans FoodTech startupbolaget Hailia Oy.
Lindström är före detta projektchef för lanseringen av Viking Glory och fungerar som VD i det nya företaget. Kaukonen är företagets Teknologidirektör, medan Jurvanen fungerar som rådgivare och expert på konsumentbeteende. Alla tre är delägare.
Den nya trion vill återinföra användningen av inhemsk vildfisk och hämta den till de finländska köken. Produktionen startar upp i Nystad nästa år.
Framtidshållbar och god mat
– Meningen med företaget är att skapa en hållbar proteinkälla, säger Lindström.
Hon berättar att värderingen om hållbarhet genomsyrar hela produktionskedjan: allt från råvaran till förpackningen ska vara hållbar.
– Koldioxidavtrycket för fisk är lågt, säger Lindström som en ytterligare förklaring varför de satsar stort på fisk.
Företaget vill möjliggöra god, hälsosam och klimatsmart mat genom att använda sig av inhemsk småfisk. Alla ska kunna nyttja av maten.
– Maten ska kunna användas i allt från storkök, skolor till kommunala sektorn och senare även för handel, säger Lindström.
Den årliga fångsten av finsk strömming ligger på cirka hundra miljoner kilo. För tillfället används endast 3 procent av den årliga fångsten till mat på de finländska borden. 90 procent av fångsten används till foder eller fiskmjöl.
Hailia menar att det finns potential att använda småfiskfångst i våra närvatten till mat, speciellt då undersökningar visar att finländarna vill äta mer inhemsk fisk.
Ny teknik
Lindström berättar att Hailia bland annat kommer kombinera inhemsk havre med små underutnyttjade vildfiskar för att skapa smart och näringsrik mat.
Hon säger inte mer om hur tekniken för att skapa produkterna fungerar, men nämner att det kommer finnas ett antal olika produkter. En senare internationell spridning av produkterna är ingen omöjlighet.
De planerar att använda de småfiskar som annars åsidosätts när man fiskar i Östersjön. Det förbättrar tillståndet i våra närliggande vatten samt upprätthåller mångfalden.
Strömmingen viktig
– Vi är mest intresserade av de 12–17 centimeter långa strömmingarna och vassbukarna, säger Lindström.
Hon förklarar att de använder sig av fiskar som är för små till vanligt bruk. Genom att fiska strömming minskar vi dessutom på övergödningen av Östersjön.
Valet av protein går även hand i hand med Jord- och skogsbruksministeriet mål att fördubbla användningen av den inhemska vildfisken och femdubbla användning av den inhemska strömmingen.
– Vi vill erbjuda strömming i ett attraktivt format som passar den moderna människan, säger Lindström. Det ska vara enkelt och gå snabbt när man tillräder maten, fortsätter hon.

Lindström har tidigare jobbat med Otto Kaukonen i Raisios koncept- och produktutveckling och har stor respekt för honom. Som rådgivare anslöt sig även Topi Jurvanen till gruppen.
– Det här känns väldigt rätt på basis av den feedback vi fått, säger Lindström.
Hon är glad över de hejarop, förslag och förfrågningar om att samarbeta som skickats efter lanseringen av företaget.
– Jag har länge velat vara min egen chef och med det här var det som att alla bitar föll på plats, säger Lindström.
Hon har velat hitta på sin egna grej, något som har en mening och det är just vad Hailia är.
Vikten med havet
Att vara nära havet har även präglat hennes senaste jobb. Lindström bor i Pargas bredvid havet och både dess och Östersjöns välfärd är viktiga.
Hennes tidigare arbetsposition på Viking Glory är det Lotta Lindroos som tar över. Lindström förklarar att hon gärna velat slutföra projektet med Viking Glory men att det ibland inte alltid går som man tänkt sig. Hon är ändå nöjd med sitt val.
– Jag vågar hoppa när det kommer chanser, säger Lindström.
Hailia har beviljats stöd från Finlands operativa program för Europeiska havs- och fiskerifonden för att starta upp produktionen. Företaget samarbetar även med private equity-fonden Nordic FoodTech VC, som fokuserar på livsmedelsteknik.
– Vi har samarbeten på gång och kommer fokusera på co-development, avslöjar Lindström.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.