Nytt fackförbund för undervisningsbranschen höll möte i Åbo — grundarna missnöjda med OAJ


En ny fackorganisation för personal i undervisningsbranschen har grundats, men har hittills få medlemmar. Ett första möte ordnades i Åbo. ÅU-foto
En ny fackorganisation för personal i undervisningsbranschen har grundats. Organisationen riktar sig till bland annat lärare inom undervisningssektorn och småbarnspedagogiken.
Enligt Tony Pihlström som är styrelseordförande finns det ett brett missnöje med undervisningsfackförbundet OAJ, som en stor del av de som jobbar inom branschen hör till.
Det är orsaken till att han och några andra nu försöker starta en ny organisation, som är registrerad under namnet Undervisningssektorns intresseorganisation, OEJ.
Hittills finns åtminstone medlemmar från Åbo och Pargas. Huvudkontoret kommer att finnas i Helsingfors, men styrelsen höll ett första möte i Åbo på lördagen.
— Det kommer att ta ett par månader innan vi är i gång med rekrytering och marknadsföring, säger Pihlström.
Han arbetar inte själv som lärare, men säger sig ha hört så många arga åsikter gällande OAJ från vänner och bekanta att han nu vill agera.
Åsikterna har bland annat uttryckts i en grupp på Facebook med 11 000 medlemmar.
Långt ifrån alla medlemmar har dock kritiserat OAJ i gruppen.
”OAJ lyssnar inte på sina medlemmar”
Jussi Tanhuanpää, lärare i Lundo, upplever också att många anser att OAJ inte lyssnar på sina medlemmar.
— De fattar beslut ovanför våra huvuden och har försökt tysta ner våra åsikter i en tidigare diskussionsgrupp. Det enda de säger är att de gör sitt bästa för att bevaka våra intressen.
Tanhuanpää är mycket orolig för tester med årsarbetstid som genomförs i några grundskolor just nu.
— Det är inte ett jämlikt test. För en del av lärarna kan det innebära att de får mera jobb och i och med det lägre lön. Det har skett i yrkesskolorna, där den här formen av arbetstid tillämpas.
Tanhuanpää anser dock inte att lösningen är att grunda ett nytt fackförbund och vill poängtera att han inte har något med det att göra.
OAJ:s ordförande förstår oron men tillbakavisar kritik
Testet med årsarbetstid i grundskolor inleddes 2018 och pågår fram till juli 2023. Det är ett sätt att försöka göra upp ett system som ska leda till att lärare betalas enligt det arbete de utför.
I praktiken innebär det ungefär att lärarna får en arbetstid på 1520 timmar i året, i stället för enligt antalet undervisningstimmar man håller per vecka samt tre timmar annat arbete, exempelvis planering.
Det nuvarande systemet anses leda till för mycket obetalt talkoarbete.
Olli Luukkainen, OAJ:s ordförande, säger att han kan förstå oron som uppstått i och med försöket.
— En del av yrkesskollärarna har varit missnöjda med den här sortens system, och det är därifrån som oron kommer. Men vi vill att lärarna ska få betalt för sitt arbete då det i dag finns många som arbetar utanför arbetstiden, utan lön. Det nya systemet ska bättre motsvara verkligheten.

Petra Örn. Foto: Carina Holm
Petra Örn, ordförande för Åbo lärarförening, poängterar att det är test som sedan utvärderas.
— OAJ:s fullmäktige har fattat beslut om det här, och de skolor som deltar i testet gör det frivilligt. Jag är varken för eller emot systemet, däremot hoppas jag att de som testar det får arbetsro och att vi får ut mycket och relevant information om hur det gick.
Liten falang kritiserar hetsigt, enligt Örn
Örn har följt med debatten om testerna sedan de inleddes. Hon upplever att bara en liten falang inom OAJ kritiserar dem, ofta på ett fränt och osakligt sätt.
Det gäller också möten i Åbo.
— De säger att de inte blir hörda, men vi lyssnar nog. Jag kan förstå att man som enskild medlem i facket inte känner sig hörd ibland, men vi har representation från alla yrkesgrupper i fullmäktige.
Hon är förvånad över att någon nu grundat ett nytt fackförbund, och anser själv att OAJ:s styrka ligger i dess storlek.
Olli Luukkainen konstaterar att han nu som då hört talas om att personer vill grunda andra förbund, men han ser det som osannolikt att det nya kommer att lyckas.
OAJ har enligt dem själva 120 000 medlemmar och en stor del av lärarna i Finland är medlemmar i deras organisation.
LÄS OCKSÅ:
Försök med årsarbetstid för lärare välkomnas trots kritik och hetsiga debatter
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.