Förflytta dig till innehållet

Nytt bybutiksstöd skulle lyfta Hitis lanthandel — många åboländska butiker uppfyller inte kriterierna för stödet

Nytt stöd ska underlätta livet för de som driver bybutiker, och trygga att invånarna får service i glesbygd och skärgård. Hitis lanthandel är ett exempel på bybutiker. Foto: Annina SuominenArkiv/Annina Suominen

Nytt stöd ska underlätta livet för de som driver bybutiker, och trygga att invånarna får service i glesbygd och skärgård. Hitis lanthandel är ett exempel på bybutiker. Foto: Annina Suominen


Från och med den här veckan kan man ansöka om ekonomiskt stöd för bybutiker av jord- och skogsbruksministeriet. Målet är att förbättra förutsättningarna för butiker i glest bebyggda landsbygdsområden, och att trygga tillgången till tjänster för invånarna.
Den förra regeringen beviljade en miljon euro i projektpengar till ministeriet för ändamålet. Stödet kan ges till kring hälften av de drygt 220 butiker som klassas som bybutiker i Finland.
En av orsakerna till att inte alla omfattas är att stödet riktar sig till de områden som klassas som glesbygd i Finland.
Genom avgränsningen vill man kunna ge en summa som är så stor att den har betydelse, säger Christell Åström, konsultativ tjänsteman vid jord- och skogsbruksministeriet.
— Om vi delade ut till alla 220 bybutiker så skulle det bara bli cirka 5000 euro till vardera. Syftet är att stödpengarna ska ha en verkligt positiv effekt.
Stödet gäller ungefär hundra av butikerna.
— Men man ska komma ihåg att den statistik vi har är några år gammal, samt att 30 bybutiker stänger i Finland varje år.
Enligt planen ska en bybutik kunna få högst 15 000 euro för ett år, eller 22 500 euro för ett och ett halvt år. Pengarna delas ut jämnt till alla som söker. De som har butiksbuss kan dock få högre bidrag.

Bra att visa intresse fast man inte omfattas av stödet

Åström påpekar att det alltid lönar sig att ansöka om stödet och visa intresse, eftersom pilotprojektet utvärderas.
— Förordningen är i kraft ett och ett halvt år. Syftet är att stödpengarna ska ha positiv effekt, och vi utreder effekterna efteråt. Sedan är det upp till politikerna att besluta om stödet kan bli mera kontinuerligt. I så fall görs en ny avvägning och en ny förordning.

 Birgitta Holmström hör till de som planerar delta i pilotförsöket med ekonomiskt stöd till bybutiker. Kalevi Etsalo, som har bott på Hitis i sju år, handlar gärna i Hitis lanthandel.

Omfattas av pilotförsöket med bybutiksstöd. Birgitta Holmström hör till de som planerar delta i pilotförsöket med ekonomiskt stöd till bybutiker. Kalevi Etsalo, som har bott på Hitis i sju år, handlar gärna i Hitis lanthandel, och hämtar gärna tidningar.


Birgitta Holmström, som driver Hitis lanthandel, ansöker i höst om det nya bybutiksstödet. Hon har nyss återvänt till Hitis efter att ha arbetat på Åland respektive Kimitoön sedan år 2006, och satsar nu helhjärtat på servicen i sin butik.
Hitis ligger på ett område som klassas som glesbygd och lanthandeln är öppen sex dagar i veckan hela året, och fyller därmed kravet på att butiken ska vara öppen året om.
Butiken ska även erbjuda minst en av följande tjänster: posthantering, apotekstjänst, kontantuttag eller bränsleförsäljning. Hitis lanthandel erbjuder kontantuttag.
Holmström skulle också gärna få tillbaka apoteksskåpet som fanns i butiken tidigare – men det skulle kosta henne 2500 euro. Det är en summa som hon inte har råd med i dag, men hoppas kunna använda butiksstödet till.
Holmström skulle även gärna erbjuda pakettjänster igen. Hon sköter redan nu posttjänster under helgerna.
Att driva bybutik är tufft, säger hon.
– Men det betyder mycket för byborna att ha en egen butik och annan service.

”Ett så pass stort ekonomiskt stöd skulle vara livsnödvändigt för att vi ska kunna fortsätta hålla öppet”

Nötöbodens köpman Nina Liski-Tirkkonen är i sin tur mycket besviken över att deras butik inte omfattas av stödet. Nötöboden är inte öppen året om.
– Ett så pass stort ekonomiskt stöd skulle vara livsviktigt för att fortsätta hålla öppet. Vi ska gå igenom ansökningskriterierna ytterligare en gång och se om det finns några möjligheter till någon form av stöd.
Om Nötöboden omfattades av stödet skulle pengarna troligen gå till renovering av den gamla butiksbyggnaden och nya kylskåp.
– Det är stora investeringar som kostar mycket pengar. Vi har inte de pengarna i dag, säger Liski-Tirkkonen.
M-Market Houtskär hör också till butikerna som inte omfattas av stödet, liksom Houtskärboden. Orsaken är att de två butikerna ligger nära varandra.
– Vi faller utanför kriterierna, konstaterar M-markets köpman Johnny Wikstedt.
– Ett stöd skulle vara välkommet, då skulle vi kunna göra större investeringar.

”Vi funderade ett tag på att hålla öppet under vintern för att kunna söka stödet”

Inte heller Kirjais byhandel kan söka stödet, trots att de uppfyller flera krav. De faller på att de inte håller öppet året om, konstaterar Sannikka Björklund.
– Vi funderade ett tag på att hålla öppet under vintern för att kunna söka stödet, för jag tjänar inte 15 000 euro på mina ströjobb under vintern. Men då skulle man bli galen av att sitta här med två kunder om dagen, säger Björklund, men påpekar att det ändå alltid är roligt att komma i gång med butiken på våren igen.
K-Extra Knallis i Västanfjärd kommer att ansöka om stöd, berättar köpmannen Åsa Storberg.
– Vi skulle nog ha användning för pengarna, bland annat till renovering och underhåll. Stödet är en väldigt fin sak, som är viktig för att hålla liv i små bybutiker. Det finns sådana som behöver dem, till exempel de som inte har tillgång till bil.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter