Förflytta dig till innehållet

Nytt besöksförbud för partiledaren Sofia Virtas ex-partner – mannen dömdes för misshandel i december

Arkiv/Kim Lund
En sessionssal i tingsrätten
Egentliga Finlands tingsrätt i Åbo.

Tingsrätten i Åbo har utfärdat ett nytt besöksförbud för politikern Sofia Virtas tidigare partner. S:t Karinsbon Virta är riksdagsledamot och De grönas partiledare.

Mannen får inte heller ta kontakt med Virtas nuvarande partner.

Ett tidigare besöksförbud utfärdades i september 2022 och tog slut i höstas. Trots besöksförbudet ska ex-partnern ha fortsatt att kontakta Virta och hennes nuvarande partner.

Han ska också ha gjort flera ogrundade polisanmälningar mot henne och hennes nuvarande partner. Mannen ska dessutom ha kontaktat en förening där Virta är aktiv, och mannen och personer i hans närmiljö ska också ha kontaktat medier angående Virta.

Dömdes i december

Ex-partnern förnekade att han gjort sig skyldig till trakasserier, och menade att anmälningarna han gjort inte varit osakliga. Han uppgav till rätten att han mått dåligt av ständiga anklagelser som riktats mot honom.

Tingsrätten utfärdar dock, bland annat med stöd av skriftlig bevisning, ett besöksförbud fram till november nästa år. Förbudet gäller inte träffar och kontakt med ex-partnerns och Virtas gemensamma barn, såvida det finns sakliga skäl för kontakten.

I december i fjol dömdes ex-partnern för olaga hot och två fall av misshandel mot Virta samt för olaga hot mot Virtas nuvarande partner. Rätten beskriver gärningarna, som skedde 2020–21, som tämligen allvarliga i sitt slag.

Bad om längre besöksförbud

Virta och hennes nuvarande partner önskade att det förlängda besöksförbudet skulle gälla i två år, vilket hade varit maxlängden. Rätten menar dock att det gemensamma barnet gör att Virta och ex-partnern måste ha någon form av kontakt, vilket stöder ett kortare förbud.

Rätten konstaterar dessutom att ex-partnerns kontaktförsök i huvudsak skett under den första halvan av det tidigare besöksförbudet.

Därför förnyar rätten förbudet med endast ett år.

Beslutet kan överklagas till hovrätten.

Uppdaterad 11.58 med det sista stycket.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter