Nytt ÅUCS-labb i Åbo centrum ska vara så smidigt som möjligt

Åbo universitetscentralsjukhus har öppnat ett nytt laboratorium i Åbo centrum i det gamla FPA-huset på Eriksgatan 26. Här ska Åboborna få en smidig tillgång till ett provtagningsställe.
Här kan man ta emot upp till 350 kunder varje dag. Man vill se till att besöken blir så enkla som möjligt för kunderna och har vidtagit extra hänsyn till kundernas integritet.

I det nya laboratoriet blir det snart möjligt att ta så kallad Ketterä-provtagning, ett koncept som man tidigare använt vid T-sjukhuset.
– Vi öppnar den provtagningen senare under hösten. Det är en snabbmottagning dit man kan komma och ta blodprov utan tidsbokning, säger Anna-Maria Sedig, administrativ avdelningsskötare vid laboratoriet i Åbo centrum.

Vid Ketterä-mottagningen finns tre rum, där patienten kan gå in och själv förbereda sig för provtagningen enligt instruktioner som finns på väggen: sätta sig ner, ta fram sitt FPA-kort och kavla upp ärmen. Sedan kommer laboratoriepersonalen in med en mobil provtagningsstation och tar blodprovet.
Kettärä-mottagningen i T-sjukhuset har varit ett av ÅUCS laboratoriernas mest populära provtagningstjänster.
Varha jobbar för att se till att invånarna i välfärdsområdet har smidig tillgång till provtagning.

– Den drive in-provtagning man använde sig av för coronatester under pandemin har fortsatt sin verksamhet men nu för blodprover, säger Maiju Manelius, överskötare vid ÅUCS laboratorier.
Hon berättar också att de infört automater där man kan anmäla sig själv.
– Det gör besöket här smidigare, och det är även bra för besökarnas integritet. Nu får alla en nummer, även om man har bokat tid, vilket gör att personalen inte behöver ropa upp patienternas namn när det är deras tur. I dag är många mer måna om sin integritet, säger Manelius.
Vid ÅUCS stamsjukhus finns också en automat där man kan hämta och lämna in provbehållare.

Innan årets slut ska ÅUCS laboratoriernas elektroniska tidsbeställning utvidgas till alla kommuner i Egentliga Finland. Då kan den som har en remiss boka tid till det serviceställe som passar en bäst.
ÅUCS laboratorier har 38 verksamhetsställen i hela välfärdsområdet.
– Vi tar nästan en miljon prover årligen, alltså i princip två för varje invånare i välfärdsområdet. Det här säger något om hur viktigt laboratoriediagnostik är för att identifiera sjukdomar och hälsotillstånd, säger Antti Hakanen, chef för ÅUCS laboratorier.

Laboratoriet på Eriksgatan är ett modernt laboratorium.
– För tio år sedan trodde många att om tio år kommer vi inte behöva ha laboratorier längre, för alla kan ta prover hemma. Så har det inte blivit, laboratorierna är ännu mycket viktiga, säger Hakanen.
Han tillägger att i viss mån har utvecklingen gått åt det hållet. Till exempel har diabetespatienter apparater som mäter deras värden och de behöver inte komma till laboratoriet lika ofta som tidigare.

I laboratoriet finns ett vilorum med några läderfåtöljer och en säng. Här kan patienter återhämta sig om de börjar må dåligt efter att ha tagit blodprov.
– Det är främst unga män som behöver lägga sig ner och återhämta sig efter ett blodprov. Kvinnor är mer tåliga, säger Hakanen.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.