Förflytta dig till innehållet

Nystads bilfabrik tvingades stänga – men Finlands industri har klarat coronavåren förvånansvärt bra

Arkiv/ÅU
En bil tillverkas i bilfabrik.

En bil tillverkas i bilfabrik.Arkiv/ÅU

Valmet Automotive i Nystad får komponenter och bildelar från hela Europa vilket gjorde att fabriken tvingades stänga temporärt trots att finska myndigheter inte krävt sådana åtgärder för att bekämpa epidemin. ÅU-foto


Bilfabriken Valmet Automotive i Nystad, med ungefär 6 000 anställda, tvingades lägga ner hela produktionen i början av april på grund av att de inte fick komponenter från Europa.
Fabriker som Valmet Automotive får bildelar från i bland annat Tyskland, Italien och Frankrike var tillfälligt stängda till följd av coronaepidemin.

Industrifackets specialforskare Timo Eklund säger att det tidigare på våren verkade som om mer eller mindre alla stora industriföretag skulle tvingas minska produktionen på grund av avbrutna underleverantörskedjor.
En man med glasögon.

Timo Eklund, specialforskare på Industrifacket. Foto: Mira Tenhunen


Eklund blev därför förvånad när ha såg Statistikcentralens färska statistik över Finlands industriproduktion. Enligt statistiken som publicerades på onsdagen sjönk produktionen endast med 2,2 procent i april jämfört med månaden innan.
— Det visar att industrierna ändå har lyckats hitta på kreativa lösningar för att hålla i gång produktionen, säger Eklund.

Sårbara för störningar

Industrin är i stor utsträckning beroende av internationella produktionskedjor. Coronaepidemin har visat hur detta gör industrin sårbar för olika störningar.
Eklund säger att i början av coronaepidemin när Kinas fabriker stängde väcktes en diskussion om hur vettigt det är att ha produktionskedjor som sträcker sig över hela världen.
— Men sedan kom epidemin också till Europa vilket skapade avbrott även i de europeiska produktionskedjorna. Det gjorde att diskussionens karaktär förändrades lite. Det skulle inte vara vettigt att flytta produktionen av vissa komponenter från exempelvis Lettland till Finland.

Industrin behöver större lager

Däremot tror Eklund att företagen kommer att bygga upp större lager av råvaror och komponenter för att vara bättre förberedda för störningar i produktionskedjan.
— Företag har under en längre tid minskat på lagren eftersom det binder upp kapital, men det gör också att lagren snabbt tar slut om det sker ett avbrott i leveranskedjan. Detta har diskuterats länge, men senast nu i och med coronakrisen har det blivit uppenbart att detta gör industrier sårbara för utomstående störningar, säger Eklund.
Vid Utrikespolitiska institutet pågår ett ettårigt forskningsprojekt om EU:s strategiska autonomi. Redan tidigare har Kinas dominans i fråga om 5G-teknik och internationella jättars dominans gällandes molntjänster varit på tapeten.
Forskaren Niklas Helwig säger att coronaepidemin visade att också hälso- och sjukvårdssektorn är ett strategiskt viktigt område där EU borde höja den egna produktionen och kompetensen.
Men han tror inte att coronaepidemin nämnvärt kommer att påverka produktionskedjan för konsumtionsvaror.
— Jag ser det inte som troligt eller vettigt att produktionen av en klocka som jag använder skulle flytta till Europa. Då skulle priserna också höjas, konstaterar Helwig.
Däremot har EU-kommissionen tagit initiativ till att stärka den europeiska produktionen av batterier för elbilar. Bilindustrin är stor i Europa, men 80 procent av elbilsbatterierna görs i Asien.
— Det här kan ses som en strategiskt viktig produktion att få på europeisk mark, säger Helwig.

Valmet Automotive samarbetsförhandlar igen

Valmet Automotives bilfabrik i Nystad kunde återuppta produktionen den 11 maj. Men bara tre veckor efter att produktionen kom i gång igen meddelade Valmet Automotive om nya samarbetsförhandlingar.
Orsaken är att den internationella efterfrågan på bilar har sjunkit till följd av coronakrisen.
Tillverkningschef Pasi Rannus vill inte spekulera i hur mycket efterfrågan kommer att sjunka och hur länge det tar för bilmarknaden att återhämta sig.
— Det är inte fråga om några uppsägningar, men vi planerar både permitteringar för en begränsad tid och tills vidare, säger Rannus.
Sammanlagt 1 210 anställda berörs av samarbetsförhandlingarna.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter