Nypotatisen får egen festdag – om ett par veckor hoppas Roger Lindroos i Pargas på att skörda årets första knölar

Nypotatisen får i år för första gången en egen festdag.
Den ska lyfta fram en produkt som är viktig för skärgården. De första nypotatisarna som odlats på friland kommer ofta från skärgården: Rimito och Houtskär.
– Den 15 juni är ett datum som alla kommer ihåg och tidpunkten infaller lämpligt i svackan mellan studentfester och midsommar, säger Margot Wikström som är en av de drivande krafterna bakom nypotatisdagen.
Wikström jobbar som projektansvarig på Pargas stad med olika utvecklingsfrågor inom matsektorn.
Redan för några år sedan tyckte hon tillsammans med en kollega tyckte att nypotatisens image borde höjas.
Men sedan kom pandemin emellan. Nu har man dock kommit till skott och instiftat nypotatisdagen som ska firas den 15 juni varje år.

Ett samarbete
Wikström säger att det både handlar om att lyfta fram ekologiska värderingar och om att lyfta potatisens status då konsumtionen minskat under de senaste årtiondena.
– Potatisproduktionen sjunker hela tiden och vad händer om det inte finns yngre krafter som tar över. Potatisen har dessutom ett bra kolavtryck jämfört med ris och pasta.
Wikström, som själv har en bakgrund som odlare och torgförsäljare i Nagu, lyfter fram att det finns ett starkt kunnande om nypotatisodling i skärgården.
Det är en hel vetskap och en arbetsdryg process – och dessutom en stenhård tävlan om vem som drar upp de första knölarna ur marken. Det är innan midsommar som nypotatisodlarna skaffar sig sin inkomst.
– En del odlare skottar till och med bort snön från marken för att den snabbare ska torka på våren, säger Wikström.
Arbetsdryg process
Sedan börjar en arbetsdryg process med att först sätta potatisen i jorden, sedan täcka den med både plast- och fiberduk och sedan då potatisblasten har kommit fram gäller det att frostskyddsbevattna den ifall det blir kalla nätter.
De flesta potatisodlare har ett alarm på sin telefon som meddelar ifall temperaturen sjunker under en viss temperatur.
– Många odlare chansar och sätter sin potatis tidigt i jorden för att vara först.
Wikström berättar att det ofta är familjer som tillsammans sköter potatisodlingen ute i skärgården och logistiken kan ibland vara utmanande då till exempel Houtskär ligger bakom fem färjor från fastlandet och ibland har man odlingar på flera mindre öar, mellan vilka man också måste röra sig med färjor.
Trots den ibland ganska utmanande logistiken odlas mer än 90 procent av den tidigaste nypotatisen i Finland i Egentliga Finland.
Wickström hoppas att många företagare ska uppmärksamma nypotatisdagen och hon drömmer om att få till stånd nypotatisveckor på restaurangerna.
– Lite som sparris-hysterin i Tyskland.

Kallt väder har försenat potatisskörden
Det kalla och ruskiga vädret med låga temperaturer långt in på våren har försenat årets potatisskörd, men om några veckor hoppas ändå Roger Lindroos i Nulto på att få skörda de första nypotatisarna.
– Vi siktar på att ha nypotatis att sälja om ett par veckor, åtminstone i vår egen potatisbod, säger Lindroos.
Då Lindroos gräver upp en potatisplanta för att se hur mycket den har grott, kan man skymta små vita, knölar som till storleken påminner om vindruvor. Trots frostnätter har plantorna klarat sig bra, endast något enstaka brunt blad syns på potatisblasten. Nu då vädret har blivit varmare växer potatisblasten snabbt under fiberdukarna och Lindroos säger att det är viktigt att i rätt skede ta bort dukarna, annars växer bara blasten och inte potatisen.
– Ungefär en vecka innan vi tar upp potatisen, tar vi bort dukarna.
Sammanlagt har Lindroos 10 hektar nypotatis och den tidigaste sorten är Timo och lite senare kommer även Annabelle och Sieglinde (Siikli på finska). På Lindroos gård i Nulto finns också ett stort växthus där han odlar hallon och just nu finns där cirka 1200 frodiga, gröna hallonplantor vars bär börjar vara färdiga att skörda.
Lindroos har även sina hallon till salu i potatisboden i Nulto.
Potatiskonsumtionen i Finland
- 1950 konsumerades 142 kg/person/år
- 1996 konsumerades 60 kg/person/år
- 2016 sjönk konsumtionen till 46 kg/person/år
- 2020 (COVID) ökade konsumtionen med ca 10% (Källa: handelns statistik)
- Men i stort sjunker konsumtionen med ca 1 kg/person/år på längre sikt. (Källa: https://www.mtk.fi/)
Nypotatisdagen har kommit till i samarbete mellan Varsinais-Suomen ruokasektorin koordinaatiohanke där Margot Wikström jobbar, MTK, Åbo stad, Visit Turku Archipelago, Visit Naantali och Åbo Stadscentrumförening.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.