Nyöppning för bagericaféet i Kimito – bekant koncept med nytt namn

Bageriet och caféet vid Engelsbyvägen i Kimito har öppnat igen, efter att ha hållit stängt sedan den 13 augusti.
Vid stängningen var beskedet att det nu är slut på företaget Kimito Bagare, i och med att företagaren Tony Holtegaard går i pension.
Nu är det Holtegaards sambo Davina Ginström som tar över verksamheten, som numera går under namnet Konditori Mazarin. Ginström inledde sin karriär hos Kimito Bagaren som sommarjobbare år 1995. Sedan 2004 har hon varit delägare.
Förutom en rejäl ytrenovering på kundsidan av bageriet är det långt enligt bekant koncept man öppnade på måndagsmorgonen.
– Varför ska man ändra på något som fungerat bra, tycker Ginström.
Vid tiotiden är det fler glada kunder som tittar in och är tacksamma över nyöppningen.
– Vad roligt! säger Brita Wikgren hjärtligt.

– Ett bageri är ju ändå ett bageri. Det här ligger dessutom så lägligt, också för fritidsbor. Här får man personlig service, säger hon innan hon greppar sina små brödpåsar och tackar för sig.

Holtegaard bakar vidare
Trots pensioneringen är Tony Holtegaard med i bageriet som stöd och rådgivare, åtminstone till en början.
Vid försäljningsdisken står dottern Mette Holtegaard och också sonen Ludvig Holtegaard är involverad. Han kommer dessutom att inleda bagarstudier.
Lördagsöppet kommer det nya caféet att ha, och för det krävs en anställd utanför familjen.

Bekant sortiment, mer surdeg
Sortimentet gällande både mat- och kaffebröd är ungefär det samma, men vilka dagar man bakar vissa bröd varierar.
– Vi kommer att satsa mera på surdegsbröd. Det blir variation i bakandet — det intressant med surdeg, säger Ginström.
Att baka helt utan jäst kräver dock längre förberedelser, till exempel ska Ginström redan nu på måndagsförmiddagen förbereda degarna som ska gräddas på tisdag morgon.
Det traditionella rågbrödet har man länge bakat på surdeg, men de senaste fem åren har man alltmer börjat använda också vetesurdeg.
– Surdeg finns i alla våra degar, men vi använder också jäst.

Kimitolimpan som funnits sedan 1984 håller man kvar, men den kommer framöver att vara ett formbröd i stället för en lång limpa. Den kommer heller inte att bakas alla dagar.
– Men beställa kan man alltid göra, tipsar Ginström.
Hur kom du till beslutet att fortsätta med bageriet?
– Jag körde taxi i ett och ett halvt år, men än så länge har det inte blivit någon lön över från det. Dessutom är det så många nya regler och restriktioner som gäller i taxibranschen numera, säger Ginström, som dessutom hade oturen att krocka med en älg med sin taxi i somras.
Att ta över bageriet började hon diskutera i somras med Holtegaard. Då hon väl bestämt sig gick förverkligandet snabbt.
I bageriyrket uppskattar Ginström möjligheten att vara kreativ.
– Här får man pröva vad man kan, och man ser ju genast om det inte blir bra.

Fler mazarinvarianter
Namnet Konditori Mazarin kommer från bakverket mazarin och en teori är att det i sin tur är uppkallat efter kardinal Jules Mazarin. Bakverket kommer i olika variationer med olika fyllningar och toppingar.
I Kimitokonditoriet kan man få dem till exempel med äppelfyllning och chokladtäcke, som toscavariant eller med päronsylt.


Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.