Nylands brigad får ny beredskapsenhet – ”Utbildningen är mångsidig och krävande”

Marinen inrättar nya beredskapsenheter vid Nylands brigad i Raseborg och Kustbrigaden i Obbnäs i Kyrkslätt. Enligt marinen ska trupperna utbildas till att snabbt vara insatsklara och prestationsdugliga.
Enheterna ska bestå av värnpliktiga och enheterna inrättas under sommaren och hösten.
Kommendören för marinen, konteramiral Jori Harju säger att man inom marinen nu blickar framåt till tiden efter coronakrisen. De håller nu på att utarbeta en ny strategi som siktar ända fram till 2032.
Förutom land-, havs- och luftmiljöer framhävs också betydelsen av cyber- och informationsdimensioner. Harju säger att de nya enheterna är ett konkret exempel på hur man ska nå strategins målsättningar.
– De enheter som nu grundas inom marinen kommer absolut att höja vår beredskap att svara på de snabba förändringar som sker inom säkerhetsmiljön.
Krävande utbildning
Enligt Harju ska enheterna dessutom effektivisera beredskapen att ge handräckning till andra myndigheter. Beredskapsenheternas fulla operativa beredskap uppnås i höst, men utbildningen har i själva verket redan börjat.
Harju tror att utbildningen kommer vara efterfrågad, eftersom den är mångsidig och krävande. Utbildningen genomförs dessutom i samarbete med olika fartygsklasser och helikoptertrupper.

Personerna i de nya enheterna placeras i en separat kasern för att gruppen ska få en bättre sammanhållning. Han liknar upplägget vid ATU-utbildningen vid Nylands brigad.
Enligt marinen kan man inte söka till enheterna via en separat ansökan, utan utbildningsvalen görs under det inledande skedet av beväringstjänsten. Hälften av beväringarna vid Kustbrigaden tjänstgör 347 dygn och andra hälften 255 dygn. Vid Nylands brigad tjänstgör alla 347 dygn.
Det senaste året
Harju säger att marinen och Försvarsmakten är nöjda med hur väl man lyckats med sina huvuduppgifter trots utmaningarna som epidemin medfört.
– Vi har såklart haft smittfall också inom marinen, men som helhet har vi lyckats begränsa smittspridningen rätt snabbt. Just nu finns en del fall, men inte många, i garnisonerna, säger Harju.
– Det har påvisats att vi i marinen är rätt smidiga och redo att förändra våra tillvägagångssätt på det sätt som situationen förutsätter. Coronakrisen har lärt oss mycket precis som många andra.
Sofie Fogde/SPT
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.