Nyhetsanka om att Glory och Grace kör med rysk gas upprör Viking Line – ”Det var en osanning”
Viking Line reagerade snabbt efter att svenska TV4 på måndagskvällen gick ut med nyheten att fartygen Grace och Glory fortfarande tankas med rysk gas.

Rederiet hade tidigare gått ut med att man efter att Ryssland invaderat Ukraina hade gått över till naturgas från Norge.
Viking Lines vd Jan Hanses som intervjuas i nyhetsinslaget säger att rederiet nu upphört med att använda gas för att det är för dyrt.
En representant för miljöorganisationen Greenpeace intervjuades i TV4. Enligt Greenpeace har fartygen Kairos och Coral Energy fraktat rysk fossilgas till energibolaget Gasums anläggning i Nynäshamn söder om Stockholm.
Därifrån har gasen enligt Greenpeace fraktats i Gasums bilar till Värtahamnen i Stockholm, och därifrån i fartyget Seagas vidare till Viking Lines terminal vid Stadsgårdskajen där Grace och Glory tankats.
Viking Lines informationsdirektör Johanna Boijer-Svahnström blev upprörd när hon såg nyheten. Hon kontaktade direkt TV4.
– Grace och Glory tankas inte med gas överhuvudtaget, säger hon till Nya Åland.

Nyheten på TV4-sajten uppdaterades på tisdagsmorgonen, tolv timmar efter att nyheten först lades ut.
Rubriken ändrades från ”Vikingfärjor tankas med rysk gas” till ”Vikingfärjor har tankats med rysk gas”.
Men det hela är en icke-nyhet i och med att fartygen inte använder gas, säger Johanna Boijer-Svahnström.
Telefonintervjun som TV4 gjorde med Jan Hanses var enligt henne runt tolv minuter lång. Av den kom två meningar med i inslaget.
– Att man ändå i rubriken skriver att Viking Line fortfarande tankar rysk gas, när de överhuvudtaget inte tankas med gas, är något som jag måste rätta. Det var en osanning säger hon.
Hon understryker att Viking Line tar ”gravt avstånd från Rysslands anfallskrig i Ukraina”.
– Om man vill göra en intervju om rysk gas så borde man kontakt gasleverantörerna direkt, och inte ett rederi som inte använder gasen.
Greenpeaceaktivister har den senaste veckan försökt störa gasleveranserna från ryska Gazprom Export till Gasums anläggning i Nynäshamn, bland annat genom att i kajaker och ett segelfartyg försöka stoppa fartyget Coral Energy från att angöra hamnen.
Polisen kallades in och Coral Energys last kunde överföras till Gasum.
Patrik Dahlbom/Nya Åland
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.