Förflytta dig till innehållet

Nygrundad förening stöder unga som vill investera – "Man behöver inte vara rik för att spara i aktier"

Raoul Lehtinen.


Åbobon Raoul Lehtonen, 21, har haft aktier och finans som intresse ända sedan han var i 15-årsåldern. För att få fler unga att intressera sig för sin ekonomi var han i fjol med och grundade investerarnätverket Unga aktiesparare i Finland, en underförening till Aktiespararnas förbund.
– En liknande förening för unga har funnits i Sverige en längre tid. Tanken är att föreningen ska erbjuda kunskap och nätverk för ungdomar. I Åbo träffas vi i nuläget ungefär en gång i månaden.
Föreningen ordnar föreläsningar, samkväm och företagsbesök. Förhoppningen är att i framtiden också sammanställa eget material om aktiesparande, hur man börjar och och hur olika finansiella instrument fungerar.
Själv började Lehtonen spara när han ärvde aktier i Sampo och Nordea – aktier som han fortfarande har kvar. Med åren har han hunnit investera i både lägenhetsmarknaden, företagsaktier och ett start up-företag.
– Jag har alltid haft ett intresse för politik, samhälle och företagsamhet och märkte att aktiesparande är ett sätt att kombinera de intressena. För mig finns företagsamhet och ekonomiintresse i släkten, men poängen med Unga aktiesparare i Finland är att alla ska kunna börja spara och investera, oavsett hur finansiellt medvetna ens föräldrar är.
Intresset och kunskapen om hur finansmarknaden fungerar går nämligen ofta i arv, säger Lehtonen.
– Det finns en bild av aktier som något elitistiskt för gamla gubbar. Inte för att det är nåt fel på gamla gubbar, men med små medel kan vem som helst börja spara och så småningom bygga upp kapital som ger bra avkastning.
Man kan börja på studerandebudget med att lägga undan 20-30 euro i månaden. Ett alternativ med lägre risk är en så kallad indexfond, det vill säga en fond med låga eller inga transaktionsutgifter som baseras på ett stort urval aktier på marknaden. I och med det faller inte värdet på fonden bara av ett enskilt företag går dåligt.
– Vår förening ger inga direkta investeringsråd, men man ska undvika att blint följa stora trender. Man ska aldrig investera utan att förstå exakt vad det är man lägger pengarna på. Man ska sätta samma tid på att undersöka ett placeringsobjekt när man handlar på aktiemarknaden som när man köper en bostad.
Lehtonen sparar dels som hobby, dels med sikte på att ha pengar då han blir äldre. Men det är värt att fundera över sparalternativ också om man inte investerar för att bli rik.
Ett problem enligt Lehtonen är att folk ogärna talar om pengar och att det nästan ses som fult att göra det. Samtidigt har många unga för dålig koll på vad till exempel en ränta är eller hur man kan spara.
– I nyheterna kan man läsa om snabblån och unga som inte vet om en ränta på 50 procent är hög eller låg. Det är inte konstigt att tonåringar inte känner till de här sakerna och vi vill därför prata praktiskt med dem om vilken betydelse det har att spara.
– Man kan ta sparande till den första mopeden som exempel. Visa hur ränta-på-ränta fungerar och konkretisera vad som behövs för att spara till det man vill ha.
Vilka branscher investerar du själv i just nu?
– Jag tror på megatrender såsom teknologi och grön utveckling. De asiatiska och sydamerikanska marknaderna är också intressanta och på uppgång.
Så börjar du spara pengar
Aktiespararen Raoul Lehtonen listar de tre viktigaste punkterna för att komma igång.
1. Slå slag i saken. Man måste våga börja, det behöver inte vara med enskilda aktier utan kan också vara med fonder.
2. Läs in dig på vad som händer i världen, var intresserad av samhälle och politik, förstå vilken inverkan det har på finansmarknaden.
3. Ha stenkoll på vad du investerar i och hur det fungerar. Köp inte till exempel en kryptovaluta om du inte förstår dig på den. Börsstiftelsen har bra handböcker om olika placeringsmöjligheter.
Fredrik Häggman
fredrik.haggman@aumedia.fi

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter