Förflytta dig till innehållet

Nygrén: Ledarskapets roll missförförstås

Arkiv/Kim Lund
en man i en stol

Arkiv/Kim Lund

Patrik Nygrén säger att alla inblandade kan känna ett misslyckande över barnskyddskrisen i Pargas, men att lösningen inte är att kräva någons avgång. ÅU-foto


Mycket i kritiken mot ledarskapet inom social- och hälsovården i Pargas bygger på en helt förlegad uppfattning om vad ledarskap är, säger Patrik Nygrén, stadsdirektör.
– Ledaren är inte något expertorgan som ska sitta på det specifika kunnandet, utan ledaren ska stöda och sparra dem som driver verksamheten operativt så att de får bästa utgångsläget.
– Det har inte varit lätt i den här situationen och vi kan se att utvecklingsarbetet inte har lyckats. Så visst känner vi alla ett misslyckande över situationen, men vad vi ska göra åt den är en annan sak.
Att kräva chefers avgång är det i varje fall inte, låter Nygrén förstå.
I dagens ÅU finns en insändare som kräver social- och hälsovårdsdirektör Paula Sundqvists avgång. Skärgårdens socialdemokrater anser att ”den enda genuina chansen för förbättring inom socialvården sker genom att visa dörren för direktören”.
I  ÅU 5.4. fanns citat ur en mejlkorrespondens där socialarbetare – innan de hade sagt upp sig – hade påtalat social- och hälsovårdsdirektören Paula Sundqvists samt chefen för socialserviceenheten Heidi Ulrikssons ”totala inkompetens”.
Vad krävs för att någon ska vara tvungen att avgå?
– För vilken som helst arbetstagare krävs att den ska ha gjort upprepade konstaterade förseelser, eller upprepade gånger ha konstaterats bete sig osakligt. Det ska ha kommit anmälan om det, och det har inte gjorts en enda anmälan mot Paula Sundqvist eller familjeenheten.
– Arbetsgivaren är ingen domstol. Om någon känner sig felbehandlad eller anser att någon har betett sig osakligt så hör vi med båda parter och på basis av det går vi vidare. Över sådana fall görs också alltid dokumentation.
– Staden har över 1000 anställda och alla kan göra fel eller misstag, varken chefer eller medarbetare är ofelbara.
– Hur ett team fungerar är alltid en mix av ledarskap och arbetsgemenskap, där alla bidrar. Jag har inte varit en fluga i taket i alla situationer, men det har varit ett inflammerat klimat och då är det svårt bena ut det.
Så vilka åtgärder ska råda bukt på dels den akuta situationen då alla socialarbetare i familjeenheten har sagt upp sig, dels skapa ett hållbart barnskyddsarbete på sikt?
– I samma enhet sitter redan nu folk vars tjänster vi köper som köptjänster, och i ett övergångsskede är det en utökad andel köptjänster som gäller.
– Den nyvalda enhetschefen, som inte ännu har tillträtt, har redan nu varit involverad i hur vi med också nya metoder försöker rekrytera socialarbetare. Han verkar ha ett proaktivt grepp och har lång erfarenhet av branschen.
– Så om någonting är positivt med det fruktansvärda att så många har slutat så är det väl att han får fria händer att bygga upp ett team.
Nygrén intygar att det är där, i familjeenheten, som besluten om hur barnskyddsarbetet styrs, leds och sköts ska tas, inte av någon chef uppåt i hierarkin.
Läs också: Facket ryter till om socialkrisen
Läs också: Ledaren i ÅU 5.4. Barnen finns kvar och de far illa
Läs också vår intervju (21.3) med blivande ledaren för barnskyddet, Sami Salmivirta.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter