Förflytta dig till innehållet

Nyfödd på Åbolands sjukhus för 55 år sedan – nu är hon överläkare

Anna Ounaslehto är bekant med Åbolands sjukhus ända sedan födseln för snart 55 år sedan. Från och med den 1 februari jobbar hon som koordinerande överläkare. Foto: Kim Lund


Redan under skoltiden kände Anna Ounaslehto ett kall till läkaryrket. Hon hade en stark vilja att hjälpa, hon var intresserad av biologi och hon hade lätt att känna empati.
Att det blev just lungsjukdomar som blev hennes specialområde var närmast en slump, men det kändes också som ett intressant medicinskt område.
År 1965 föddes hon på Åbolands sjukhus och 37 år senare återvände hon för att börja specialisera sig. Sedan år 2008 har hon innehaft en deltidstjänst som läkare i lungsjukdomar.
Från och med 1.2. kan hon också titulera sig koordinerade överläkare efter att Reijo Grönfors gått i pension.

Anna Ounaslehto
Född: 9.3.1965 på Åbolands sjukhus.
Bor: I centrala Åbo. Har ett 100 år gammalt hus i Masku som renoveras. ”Ett evighetsprojekt”.
Familj: Man, tre vuxna barn, ett tvåårigt barnbarn.
Favoritplats i Åbo: Bodde tidigare i Uittamo som var fint med sin badstrand och natur. Trivs nu bäst vid Aura å:s stränder.
Kopplar av med: Trädgårdsskötsel, kultur, promenader med hunden och tid med barnbarnet.
Håller sig i form med: Gymnastik och gym.
Tre tips för att hålla sig frisk: Regelbundna livsvanor, måltider och motion. Tillräckligt med sömn och en hobby som man tycker om.

Det nya jobbet innebär mera administration men det avskräcker inte Ounaslehto. Största delen av arbetet går ändå fortfarande ut på att träffa patienter.
– Jag märker att allergierna har ökat. Det beror på att vår närmiljö har blivit så mycket renare och att vår motståndskraft därför minskar eftersom den inte längre behövs för att skydda oss mot bakterier och virus.
Har vi det för rent runt oss?
– Kanske det. Det har visat sig att barn som växer upp på bond- och lantgårdar har mindre allergier än andra barn. Det beror på att där finns mera bakterier som stärker motståndskraften.
Rökningen har minskat men det syns inte ännu i antalet tobaksrelaterade sjukdomar. Nu insjuknar i synnerhet de kvinnor som rökte på 1970- och -80 talen. På sikt kommer ändå allt färre att insjukna i takt med att rökningen i synnerhet bland ungdomarna minskar tror Ounaslehto.
Åbolands sjukhus har sedan årsskiftet varit en del av Åbo universitetscentralsjukhus. Många har varit oroliga för hur det ska med den svenska servicen, men Ounaslehto försäkrar att vården och verksamheten fortgår på samma sätt som tidigare och att alla vårdkedjans länkar fungerar på svenska .
En nyhet är ändå att remisserna numera går via ÅUCS.
– Därifrån styrs de enligt språk och hemort vidare. Både den remitterande läkaren och patienten själv kan önska sig en plats på Åbolands sjukhus om sjukdomen är sådan att den kan skötas här.

Anna Ounaslehto försäkrar att den svenska servicen förblir lika bra som tidigare. Foto: Kim Lund


Språkkraven på personalen är stränga och alla anställda bör kunna svenska. Hittills har det varit lätt att hitta tvåspråkiga sjukskötare och läkare, säger Ounaslehto.
– Personalen trivs för att vi har en liten enhet med en bra arbetsmiljö och ett gott rykte. Reijo Grönfors har gjort ett gott arbete för att skapa de här förutsättningarna.
Några regelrätta operationer utförs inte längre vid Åbolands sjukhus. De ingrepp som görs är dagkirurgiska ingrepp då patienten inte behöver övernatta på sjukhuset.
Sådana kan vara starroperationer, tonsilloperationer eller olika endoskopiska ingrepp som gastroskopi.
Det finns ändå en inremedicinsk avdelning med 18 platser för till exempel patienter från skärgården som kan ha svårt att hinna hem med sista färjan eller för patienter som väntar på en tidig gastroskopisk undersökning på fastande mage.
I vår öppnar också en palliativ avdelning för vård i livets slutskede. I februari öppnar en neurokirurgisk mottagning.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter