Förflytta dig till innehållet

Nybörjartur

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

När var du senast en nybörjare? Det kan kännas både fint och jobbigt. Den som är nybörjare får i bästa fall stöd av andra som hunnit längre. Det kan kännas skönt att inte vara den som måste kunna allt och leverera snabbt.

Samtidigt går det åt otroligt mycket energi att lära sig något nytt, att inte ha tyst kunskap att falla tillbaka på och att vara beroende av att andra hinner coacha.

Dessutom kommer ganska snart den dagen emot när man inte längre kan trösta sig med att man är nybörjare, då när man själv och andra börjar vänta säkerhet och kunnande.

Jag är sedan oktober nybörjarpräst i Åbo svenska församling. Trots att jag är den nyaste i arbetslaget hör jag till de äldre. Min prästbehörighet har jag haft med mig sedan 33 år tillbaka men jag har inte varit prästvigd utan jobbat som religions-och psykologilärare nästan hela mitt arbetsliv.

Det är spännande att vara nybörjare! Jag är glad att min kyrkoherde visade knappen på altaret vid högkoret i domkyrkan. Knappen där ska man trycka om något saknas inför nattvardsutdelningen.

När jag första gången var liturg och förrättade mässan behövde jag den, och allt ordnade sig. Jag hade i förväg övat hur det känns att sjunga liturgin med ansiktsmask och hur det låter när kantorn ger ton från orgeln nästan hundra meter bort på orgelläktaren. Arbetskamrater som ger av sin tid att öva med en nybörjare skapar trygghet och gör att man känner sig priviligierad.

Jag är glad att märka att min livserfarenhet hjälper där som rutiner saknas. Jag förberedde mig noggrant inför mitt första sorgesamtal inför en jordfästning. Samtidigt visste jag att det viktigaste är att vara närvarande i stunden, lyssna och fråga på ett sådant sätt att de anhöriga vill berätta. När vi satt och samtalade hade jag hjälp av att jag själv också varit sörjande och kunde ana hur det kändes.

Det finns en frihetskänsla i att vara nybörjare, inte enbart en känsla av osäkerhet eller rädsla för att göra fel. Hur det känns beror mycket på hur människor runt omkring förhåller sig till att någon är ny i till exempel arbetslaget. Ges det tid för att komma in i arbetet, finns det handledning?

Vi talar ofta om att varje dag har vi en ny chans att upptäcka något nytt, att göra något annorlunda, att inse nya saker och att förändras. Jag har märkt med själv att jag både vill och inte vill lära mig nytt. Det finns både en tröghet och en längtan att våga ut på okänd mark.

Poeten Gösta Ågren uttryckte sig ofta i paradoxer. Han har sagt: Den som aldrig förändras blir en annan. Och hans dikt ”Handling” slutar i orden: Djupare än allt du gör är allt du är. Det djupaste är allt du måste göra för att kunna förbli den du är.”

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter