Förflytta dig till innehållet

Nyanställningar ska lösa krisen på rådgivningsbyråerna i Åbo

Arkiv/Catariina Salo
en gravid kvinna
Situationen på rådgivningsbyråerna i Åbo är kritisk.

Åbo stads rådgivningstjänster har varit i en kritisk situation sedan coronaepidemin. Den överbelastade telefonservicen, bristen på hälsovårdare och det minskade serviceutbudet har lett till att cirka 41 procent av de periodiska undersökningarna av barn i Åbo inte har gjorts i förhållande till det totala antalet barn i lekåldern.

– I sommar har vi varit tvungna att tillfälligt avbryta en del av undersökningarna av barn i lekåldern och minska vissa tjänster, såsom den öppna rådgivningen så att den överbelastade telefonservicen, gravida, och barn under 1 år samt familjer som behöver särskilt stöd omfattas av rådgivningstjänsterna, säger Tytti Lääperi, direktör för förebyggande hälsovård i ett pressmeddelande.

Akut behov av mera personal

En lägesrapport som gjordes i somras visar att det finns ett kritiskt behov av tilläggspersonal på rådgivningsbyråerna i Åbo. Därför föreslås det att åtta nya vakanser (fyra hälsovårdare, tre familjehandledare och en närvårdare) inrättas som tilläggsresurs. Dessutom vill man permanent tillsätta de vakanser som redan finns för en avdelningsskötare och en familjehandledare.

– Avsikten med det föreslagna personaltillägget är att trygga tjänsterna vid rådgivningsbyråernas frontlinjer, såsom telefonservice och elektroniska tjänster, den öppna rådgivningens verksamhet varje vardag, tidiga stödtjänster inklusive stöd och amningshandledning som ges i hemmet samt verksamheten vid den centraliserade mödrarådgivningen, säger Lääperi.

Kostnaderna för de föreslagna vakanserna uppgår till sammanlagt cirka 391 000 euro.

Det är ohållbart att undersökningstiderna för närvarande går så långt.

Elina Rantanen biträdande borgmästare

Biträdande borgmästaren och social- och hälsovårdsnämndens ordförande Elina Rantanen ( De Gröna) betonar rådgivningarnas viktiga roll i att stödja barnens uppväxt och utveckling samt familjerna.

– Det är ohållbart att undersökningstiderna för närvarande går så långt. Jag anser att det är viktigt och nödvändigt att vi nu får ett åtgärdsprogram till social- och hälsovårdsnämnden för att korrigera situationen, säger Rantanen.

Social- och hälsovårdsnämnden tar ställning till förslaget på sitt möte på tisdag.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter