Förflytta dig till innehållet

Nya vd:n Santtu Jokinen ska ta itu med TPS ekonomi – "Vi måste få fler att gå på matcherna"

ÅU-foto
Man med kavaj på en ishockeyläktare.

ÅU-foto

Santtu Jokinen. Foto: Fredrik Häggman


I går kom beskedet att ishockeyklubben TPS inleder samarbetsförhandlingar. Sammanlagt fem personer kan få gå från företaget, som de senaste åren gjort miljonförluster.
Ansvarig för att få klubben på rätt köl igen är nya vd:n Santtu Jokinen, som i somras anställdes som efterträdare till förra vd:n Mika Eskola.
– Min första prioritet är att få till ett plusresultat. Det lär inte hända ännu den här säsongen, men minimimålet är att vi efter nästa säsong redovisar ett positivt resultat, säger Jokinen.
Jokinen är rekryterad från företagsvärlden och arbetade under 18 år på textilkoncernen Lindström, senast som områdeschef för Väst- och Centraleuropa. Någon arbetserfarenhet inom idrotten har han inte, men under sina uppväxt i Åbo spelade han själv i TPS.
– Jag flyttade till Tammerfors för att studera efter gymnasiet, men ishockey har alltid varit min favoritidrott och TPS alltid laget nummer ett.
Varför tar du dig an jobbet som vd?
– Det är en intressant utmaning, TPS är ett starkt varumärke och det borde gå att få ekonomin att gå ihop. Det finns mycket i mitt gamla jobb som jag kan ha nytta av här, såsom kontakten med kunderna, men samtidigt är det en helt ny värld. En stor skillnad jämfört med mitt förra jobb är att TPS ekonomi till stor del beror på hur bra laget spelar, vilket jag själv inte har så stora möjligheter att påverka.

Ingen lätt uppgift

Jokinen sticker inte under stol med att det är en tuff uppgift att vända ekonomin. TPS har gjort förluster på 2,4 miljoner 2015, 2,2 miljoner 2015 och 1,8 miljoner 2017. Företaget har 51 anställda.
– Siffrorna visar att vi går i riktning, men glappet mellan intäkter och kostnader måste minskas snabbare. Dels måste kostnaderna anpassas, men framför allt måste vi höja publiksiffrorna och öka försäljningen under matcher och åt företag.
Även om resultatet är negativt har omsättningen växt under de senaste åren. Dotterbolaget Turkuhallin Palvelut Oy, som sköter Åbohallens restauranger, redovisade en vinst på 4 000 euro 2017.
Kommer sparåtgärderna att påverka laget?
– Sportchef Antero Niittymäki har fullt ansvar för att driva det idrottsliga, och hans spelarbudget har förhandlats fram före jag tillträdde min tjänst. Vår huvudprioritet är fortsättningsvis att ha ett slagkraftigt och framgångsrikt ishockeylag.

Hård konkurrens om åskådare

Enligt Jokinen är konkurrensen om publikens intresse mycket hårdare nu än förr. Ännu för 10–15 år sedan låg TPS publiksnitt kring 7 000 per match, men de senaste åren har de officiella publiksiffrorna rört sig strax över 5 000. Under den tidsperioden har antalet grundseriematcher ökat från 56 till 60.
– Matchupplevelsen är det viktigaste. TPS-matcherna måste vara något man minns och ser fram emot, en höjdpunkt under veckan. Annars är det för lockande att stanna hemma och se på Netflix.
Hur ska ni göra för att förbättra matchupplevelsen?
– Det är något som vi har investerat mycket pengar i till årets säsong. Ena kortsideläktaren har i praktiken gjorts om till en restaurang, med bord vid varje sittplats. I och med alkohollagsreformen är hela läktaren nu ett utskänkningsområde. Hela matutbudet förnyas – det ska inte bara finnas korv, utan också olika sorters intressanta street food-rätter att välja på. Den audiovisuella biten är också en del av helheten och vi har därför investerat i en ny jumbotron som är Finlands största.

Santtu Jokinen

44 år gammal.
Född och uppvuxen i Åbo.
Bosatt i Esbo, men söker bostad i Åbo.
Bästa ishockeyminne: FM-guld med TPS C-juniorer 1990, med bland andra Saku Koivu i laget.
Fritidsintressen: Golf, löpning och idrott i allmänhet.
Läste senast: Juha Hurmes Finlandiaprisvinnare ”Niemi”.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter