Nya vattenprover tas vid Ispois badstrand i dag – läget inte lika illa som förra veckan

Invånarna rekommenderas fortfarande att inte simma vid Ispois badstrand i Åbo.
E.coli- och enterokockbakterier hittades i vattnet vid stranden förra veckan. Åbo stad rekommenderade redan då att man inte ska simma där, då man kan bli sjuk om man kommer i kontakt med dylika bakterier. Bland annat finns det risk för diarré och magont.
Något badförbud infördes dock inte och vattenvärdena har förbättrats betydligt sedan dess.
Nu är det bara värdet för enterokockbakterierna som är förhöjt. Värdet ligger på 260 då det borde ligga under 200.
Förra veckan överstegs värdet tiofalt, enligt Iiris Henriksson som är hälsoinspektör på Åbo stad.
Åbo stad har tagit flera vattenprover sedan förra veckan, det senaste i måndags. E.coli-bakterierna hade då ett värde på 160 då de borde ligga under 500.
— Vi fortsätter följa med läget och håller kontakt med stadens miljöskydd, säger Henriksson.
Problem med vattnet är inte ovanligt utan förekommer relativt ofta i Finland, speciellt då det regnar mycket på hösten, enligt Henriksson.
Kraftiga regn kan skölja ner bland annat bakterier, jordbruksrester och humus, alltså nedbrutna växt- och djurdelar, i havsvattnet.
Nya vattenprover tas i dag torsdag.
Antalet badare rasade
Föreningen Turun Avantouimarit har noterat att antalet människor som använder deras brygga och bastu minskade klart då vattenkvaliteten sjönk.
— I måndags var det bara tre personer som tog ett dopp och badade bastu då jag var där. Vanligtvis är det kring 30, säger föreningens ordförande Ulf Wikström.
Han tror inte att folk reagerar på de låga vattenvärdesöverskridningarna som råder nu, men säger att det är föreningens uppgift att informera sina medlemmar om vattenkvaliteten.
— Det viktigaste är att vattnet är i gott skick. Det näst viktigaste är att vi kan hålla i gång verksamheten och svara på den stora efterfrågan som finns på att få bada.
Då vattenvärdena överskreds tiofalt blev dock många oroliga. Minnet av avloppsvattnet som rann ut från ett husbolag år 2018 är fortfarande färskt.
— Då gjorde föreningen stora förluster. Sannolikheten för att något liknande ska ske nu är förmodligen mindre, men oro finns. Men det ser ju ut som att det var en tillfällig topp den här gången.
Under lågsäsong följs vattenvärdena upp bara en gång i månaden och Wikström säger att man helst skulle vilja få ett klart besked om exakt vad som orsakade de förhöjda värdena.

Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.