Nya tag mot vitsvanshjortens framfart i regionen – ”Så här kan man få kontroll över stammen”

Viltrådet i Egentliga Finland har för första gången någonsin satt upp ett täthetsmål för stammen av vitsvanshjortar. Strävan är att minska antalet vitsvanshjortar. I landskapet har man länge försökt minska stammens tillväxt, men en tillräckligt tydlig minskning har man inte lyckats åstadkomma.
Jaktsäsongen 2020-2021 fälldes rekordmånga vitsvanshjortar i Egentliga Finland: 22 789 stycken.
– Vi har hela tiden ökat avskjutningen, men aningen för lite, eftersom stammen växer varje år. Om det finns 30-40 hjortar per 1 000 hektar och så ökar stammen med 16 på området per år, då räcker det inte med att skjuta 16 för att stammen ska minska, konkretiserar Jörgen Hermansson som är viltplanerare på Finlands viltcentral.
En enig åsikt om att det finns behov av att minska stammen finns hos olika intressenter, som till exempel jaktlag, markägare och trafikansvariga, speciellt i områden där stammen är tät. Detta enligt Finlands viltcentral. Problematiskt är det speciellt i områden där vitsvanshjortarna orsakar många viltolyckor i trafiken och skador på specialodlingar.
Att sätta upp ett täthetsmål är dock inget nytt – metoden har länge använts gällande älgstammen.
Täthetsmålen bygger på noggrannare uppgifter om stammen på aktuella områden. Data och observationer samlas in om stammen och på basis av det gör Naturresursinstitutet Luke sedan en stamuppskattning.
Viktiga observationer som behövs för att räkna ut hur många vitsvanshjortar som borde fällas för att målet ska uppnås är antalet bockar och hindar. Det berättar vad stammen kan producera.
– Så här kan man få kontroll över stammen, säger Hermansson.
Går enligt älgskötselområden
Stamuppskattningen går enligt fastslagna älgskötselområden, även då det gäller vitsvanshjort, och man räknar ut hur många individer av ifrågavarande art det finns per 1 000 hektar.
För älgskötselområdet som gäller Pargas, skärgården och Åboöarna söder om motorvägen fastslås att antalet vitsvanshjortar per 1 000 hektar ska vara mellan 21 och 26. Kimitoön hör till ett annat område, där målet är 19 till 23 hjortar per 1 000 hektar.
Fler vitsvanshjortar än uppskattat
Även om man i dag inte har lika exakt information om vitsvanshjortarna som om älgarna, har man enligt Hermansson nog en viss aning om hur stammen ser ut. Det finns bytesstatistik från jaktlagen och så har Luke gjort stamuppskattningar redan i några år. Enligt uppskattning finns det ungefär 112 000 vitsvanshjortar i Finland, 25 procent av dem i Egentliga Finland.
Enligt Hermansson har dock stamuppskattningen hittills varit för låg, speciellt gällande områden där det finns mycket hjort.
En god nyhet i sammanhanget är dock att antalet jägare i Egentliga Finland ökar, speciellt kvinnliga jägare.
– Jag brukar säga att det är kvinnorna som räddar oss, säger Hermansson.
Flest älgar i skärgården
Enligt Naturresursinstitutet Lukes uppskattning är älgstammen i Egentliga Finland ungefär lika stor som för ett år sedan.
Tätast är stammen i den sydvästra skärgården, där det finns ungefär sex individer per 1 000 hektar. Minst älgar finns det i området mellan Åbo och Loimaa (2,28 individer per 1 000 hektar).
Älgstammen håller sig inom de täthetsmål Finlands Viltcentralen satt upp, förutom i skärgården, där målet (5 till 5,5 älgar per 1 000 hektar) överskrids.
Man borde kanske överväga, att hjortarna kunde skjutas fritt, liksom rådjuren. Markägare med jakträtt tar nog det ansvar som krävs.
Klart Hjortarna skall ha mat men man kan begränsa matning klokt skulle vara att förlänga Jakttiden åtminstone med 2 veckor inn I Mars det Jaktlag jag vet så matar måttligt med havre på några ställen
Varför delar ni jägare mat åt hjortar?
De tackar för det men vi andra inte.