Nya stadsdelen vid bangården kan inte påskyndas – beslutet kan dröja till hösten


På bangårdsområdet skulle det byggas en ny mångfunktionell arena, bostäder, kontor och hotell. Till höger uppe i bild ligger Logomo. Visionsbild: PES-Arkkitehdit
Åbos stads principbeslut om upplevelsecentret vid bangården kan dra ut till hösten.
Projektet omfattar till exempel en ny multifunktionell hall för bland annat ishockey och evenemang samt bostäder för 1100 människor (se faktarutan).
Företaget Turun Ratapihan Kehitys vill nu att Åbo stad ska satsa 30 miljoner för att bli minoritetsdelägare i det nya arenabolaget, vilket väckt förvåning bland en del politiker som trodde att projektet skulle förverkligas enbart med privata pengar.
Företaget har tidigare skrivit till beslutsfattarna att det inte bara försenar utan rent av äventyrar hela projektet om staden inte kan fatta ett beslut i frågan innan sommaren.
När ÅU ringer Ilkka Kilpimaa som driver projektet vill han ändå tona ner tidsaspekten en aning, och säger sig förstå att komplicerade frågor kräver tid för beslutsfattarna.
– Framför allt nu under coronaepidemin är det klart att det är svåra beslut att fatta. Det viktigaste för oss är att stadsstyrelsen nu fattar ett positivt beslut så att vi vet att staden inte helt skjuter ner projektet, säger Kilpimaa.
Brått innan sommaren
Följande stadsstyrelsemöte ordnas den 25 maj och det sista fullmäktigemötet innan sommarpausen den 15 juni.
I fullmäktige krävs det bara 18 ledamöter för att bordlägga ärendet, vilket skulle skjuta fram avgörandet till tidigast den 24 augusti.
Samlingspartiet med sina 17 ledamöter i fullmäktige är positiva till satsningen. Vänsterförbundet med 12 ledamöter och Sannfinländarna med 5 har däremot sagt att de inte stöder projektet.
Av de stora partierna har SDP och De gröna ännu inte beslutat sig.

Arkitektbyrån PES-Arkkitehdits förslag Luoto vann en arkitekttävling som ordnades för bangårdsområdet i Åbo. Bild: PES-Arkkitehdit
Saara Ilvessalo, ordförande för De grönas fullmäktigegrupp, säger att hon själv stöder planen på att staden investerar i projektet.
Men det finns tveksamma röster i partiet vilket kan betyda att partiet splittras i omröstningen i fullmäktige.
Själv tycker Ilvessalo att tilläggskraven som gjorts är bra. De slår bland annat fast att staden har möjlighet att dra sig ur projektet om ekonomin inte håller, och att det ställs krav på att hela projektet faktiskt framskrider, att det inte bara byggs en ny hall utan de omkringliggande funktionerna.
Ilvessalo förstår att de privata investerarna ser det som viktigt att Åbo stad deltar och har ett intresse i hela projektet.
– Jag ser det som att Åbo får en helt ny stadsdel. Staden får dessutom pengarna tillbaka då det byggs på området och skatteinkomsterna ökar, säger Ilvessalo.
Bangårdsprojektet
- Omfattar bl.a. en ny mångfunktionshall och nästan 200 000 våningskvadratmeter för ett upplevelsecentrum, boende, arbete, kultur och ett hotell.
- Totalt skulle projektet kosta 600–700 miljoner euro och börja byggas 2021 eller 2022.
- Kunde locka 4-5 miljoner besökare per år.
- Bakom projektet står Turun Ratapihan Kehitys, VR och Åbo stad.
- Några av frontfigurerna bakom projektet är spelmiljonärerna Ilkka Paananen och Mikko Kodisoja, f.d. NHL-stjärnan Saku Koivu, HIFK-ordföranden Timo Everi tillsammans med Ilkka Kilpimaa samt fastighetsmiljonären Rauno Puolimatka via sitt bolag Rausanne.
Piia Elo, SDP:s fullmäktigegruppordförande och medlem i stadsstyrelsen, säger att hennes parti på söndag fattar ett beslut i frågan.
Hon säger att många SDP:are ser stora fördelar i projektet, men samtidigt är fundersamma då staden har så många stora investeringar på gång.
Förutom konserthus, spårvagn och museum måste det satsas stora pengar på skolor och äldrevård.
– Det är hemskt svårt att veta vad som är rätt, därför tycker vi det är bra att inte förhasta sig, säger Elo och påpekar att beslutsfattandet måste få ta den tid det tar i så här komplicerade frågor.
Projektledare Kilpimaa är tillsammans med Timo Everi involverad i flera liknande stora projekt i Helsingfors, Uleåborg, Jyväskylä och Tavastehus.
Han vill ändå inte uttala sig om eventuella skillnader i städernas beslutsfattande.
– Visst kan det finnas en del skillnader, delvis beroende på städernas storlek. Men vi har fått förståelse för projekten på alla håll.

Åbohallen. Dess framtid utreds parallellt med bangårdsutvecklingen. Foto: J-O Edberg
Åbohallens framtid utreds parallellt
Enligt de senaste avtalsförslagen skulle Åbohallen där Åbo stad nu är majoritetsägare knytas till det nya arenabolaget som grundas för bangården.
Hallens framtid hör till en större utredning av idrottsplatserna i Åbo. De föreslagna alternativen, om det går så att TPS spelar sina hockeymatcher vid bangården, är att hallen antingen rivs eller byggs om med en våning till ovanför rinken.
På den nybyggda våningen kan till exempel gymnastik och kampsporter utövas.
Att bygga om skulle betyda kostnader på 19,8 miljoner euro för staden de kommande 15 åren. Att riva den och sälja tomten och istället bygga nytt för idrottsutövarna på annat håll i staden skulle betyda kostnader på 10,7 miljoner euro.
Men hur det slutligen går med Åbohallen bestäms senare, det hör inte direkt till bangårdsprojektet.
– Det finns ingen strålande idé om vad som ska hända med Åbohallen, därför tycker jag det är bra att den knyts till det här projektet så blir den inte hängande, säger De grönas Sara Ilvessalo.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.