Nya spetsenheter inom forskning stärker ÅA – stiftelse betalar notan på 7,5 miljoner euro

Fyra nya spetsenheter inom forskning inleder sin verksamhet vid Åbo Akademi vid årsskiftet. Stiftelsen för Åbo Akademi finansierar enheterna med 1,5 miljoner euro per år.
Prorektor med ansvar för forskning vid ÅA, Reko Leino, har lett arbetet med att utse spetsenheterna tillsammans med ett planeringsteam.
Han är mycket nöjd med processen, som inleddes i januari 2023 och tacksam för stiftelsens stöd på totalt 7,5 miljoner euro.
– De nya interna spetsenheterna låter oss utveckla excellens och genomslagskraft inom våra starkaste forskningsmiljöer. De nu utvalda nya spetsenheterna är framåtblickande och representerar utmärkt den bredd på högklassig forskning som bedrivs på Åbo Akademi. Jag ser fram emot alla de vetenskapliga och sociala innovationer som vår forskarkår kommer att utveckla, säger Leino.
30 ansökningar lämnades in
Till den första ansökningsomgången lämnades 30 ansökningar från alla akademins fakulteter. Samtliga ansökningar utvärderades av externa sakkunniga, och tolv sökande kallades till den andra ansökningsomgången.
Av dessa har fyra interna spetsforskningsenheter utsetts för åren 2024–28.
Syftet med den strategiska satsningen är att stärka forskningsmiljön vid Åbo Akademi, öka forskningens kvalitet och genomslag internationellt, samt förbättra konkurrenskraften om extern finansiering.
– De interna spetsenheterna är en av de synligaste och mest långsiktiga satsningarna på toppforskning som stiftelsen möjliggör vid Åbo Akademi. Spetsenheterna har haft stort genomslag både vetenskapligt och samhälleligt genom åren och bidragit till att skapa såväl excellenta forskningsmiljöer på internationell toppnivå som nya undervisningsområden vid Åbo Akademi, säger Ruth Illman , forskningsdirektör vid Stiftelsen för Åbo Akademi.
Spetsenheterna är:
Psych-AID: Psychology at the Frontiers: Asylum Interviewing and Decision-Making
Spetsenhetens ledare: Jan Antfolk, professor i tillämpad psykologi
Vice-ledare: Julia Korkman, arbetslivsprofessor i rättspsykologi
RELEX: Religion and Social Exclusion: A Cross-Cultural Approach and New Methodology
Spetsenhetens ledare: dekan Peter Nynäs, professor i religionsvetenskap
Vice-ledare: Marcus Moberg, professor i religionsvetenskap
MADNESS: Materials-Driven Solutions for Combatting Antimicrobial Resistance
Spetsen hetens ledare: Jessica Rosenholm, professor i farmaci
Vice-ledare: Ivan Porres Paltor, professor i datateknik
SOS: Centre for Sustainable Ocean Science
Spetsenhetens ledare: Anna Törnroos-Remes, biträdande professor (tenure track), profileringsområdet Havet
Vice-ledare: Nina Tynkkynen, professor i miljöstyrning och policy
Femte gången
Det här är femte gången som interna spetsenheterna utses vid Åbo Akademi efter att Stiftelsen för Åbo Akademi inledde sin satsning år 2006.
År 2018 donerade stiftelsen en jubileumsgåva på 15 miljoner euro till det då 100-åriga Åbo Akademi.
Denna för spetsforskning öronmärkta donation delas ut till framstående forskargrupper under åren 2019–28. Under perioden 2019–23 finansierades fyra interna spetsenheter.
Sedan starten har sammanlagt 16 spetsenheter finansierats.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.