Förflytta dig till innehållet

Nya spelregler på gång i Brava – bildningssidan gillar läget

Arkiv/Alma Ruonamo
en skolbyggnad med plåtfasad
De gemensamma förhållningsreglerna för lärcentret Brava är på god väg.

Maj Björk (SFP) som är ordförande för nämnden för fostran och utbildning är nöjd med hur budgetarbetet för nästa år löpt inom den egna sektorn.

Budgetförslaget som nu går vidare från nämnden går på 37,8 miljoner euro – och man landar faktiskt knappa 23 500 euro under den ram man fått att jobba med.

– För en gångs skull behövde vi faktiskt inte i det här skedet diskutera om hur vi ännu ska kunna spara utan kunde fokusera på våra strategiska tyngdpunktsområden och innehållet, säger hon.

Inom småbarnspedagogiken oroar man sig fortsättningsvis för bristen på behörig personal, ett problem som gäller hela landet.

Från och med höstterminen 2023 har personalresurserna i några av de svenskspråkiga skolorna tillfälligt utökats på grund av stor oro i vissa klasser. Stödbehovet efter coronapandemin har fortsatt vara stort.

På den finskspråkiga sidan har utvidgningen av läroplikten höjt antalet elever i gymnasieutbildningen och det kommer också gymnasiestuderande till Pargas från andra orter längre bort än från grannkommunerna. För tillfället går 74 studerande i Paraisten lukio.

Spelreglerna på god väg

Lärcentret Brava diskuterades också i nämnden och målsättningen är att de gemensamma förhållningsreglerna i lärcentret ska kunna tas i bruk småningom.

– Utformningen av reglerna är redan långt på gång och det jobbas med den frågan på alla nivåer ända från bildningschefsnivå till elever och studerande. Då allt är klart ska reglerna ännu på en utlåtanderunda i de svensk- och finskspråkiga nämndsektionerna som ansvarar för verksamheten i skolorna, säger Björk.

Att de olika skolorna som i höst flyttade in under samma tak haft olika regelverk har under hösten orsakat en hel del diskussion och inflammerad stämning.

Bildningschef Ulrika Lundberg säger att det redan finns ett färdigt utkast som för tillfället är på utlåtanderunda till alla skolors personal.

– Nästa möte hålls den 23 oktober och efter det ska regelverket ännu en snabb runda till Hem och skola-föreningarna och elevkårerna. Därefter blir det beslut i sektionerna i början av november.

Vapparvägen behövs åtminstone i vår

Vapparvägens skolfastighet kommer åtminstone ännu under våren 2024 att behövas under studentskrivningarna, eftersom den årskull som skriver i vår är större än vanligt.

– Nu är vi i den lyckliga ställningen att vi faktiskt har en fullgod reservskola i den tidigare idrottshallen på Vapparvägen och inte behöver gå in i de övriga idrottshallarna.

Bland de skolfastigheter som finns på rivningslistan för åren 2023–2025 hittas förutom Paraistenseudun koulu också den gamla slöjdsalen i anslutning till Skräbböle skola och Axxells lokaler på Vapparvägen 4 (förutom idrottshallen).

Vad som kommer att ske med den skolinredda tidigare idrottshallen efter den 1 april nästa år är ännu oklart.

Asbestfynd höjer rivningsnotan

Rivningen av Paraistenseudun koulu i anslutning till lärcentret Brava ser ut att bli en dyrare affär än man hade tänkt sig. Orsaken är att man hittat mera asbest i byggnaden än man trodde utgående från de första undersökningarna under entreprenadfasen.

De konstruktioner i skolan som man nu öppnat upp har visat sig innehålla mera asbest, vilket kommer att leda till en högre prislapp för rivningsarbetet.

Enligt tekniska sektionen kommer de totala kostnaderna för tilläggsarbeten att landa omkring 1,2 miljoner euro. Efter rivningen ska det inte längre finnas några större ekonomiska risker.

Uppdaterad klockan 17:48 med Ulrika Lundbergs kommentarer.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter