Nya skolcoachen i Kimito: ”Skolan är en ypperlig plats att nå ungdomarna”

Att vara tillgänglig för eleverna, att fråga hur det går en helt vanlig dag, att ställa upp på att prata om vad som helst, att vara en extra trygg vuxen i skolan. Bland annat det här finns den nya skolcoachen Maria Fuchs till för.
För eleverna i Kimitonejdens skola (åk 7–9) är det här en ny tillgång och det här är den enda skolan på Kimitoön som har en skolcoach.
Med unga kan man ha superbra och öppna diskussioner. De utmanar mig på ett bra sätt. Det gäller att vara alert och att ha en poäng med det man gör
Maria Fuchs, skolcoach
Fuchs har tidigare jobbat vid ungdomsverkstaden i Åbo och vid ungdomsgårdar. Förebyggande arbete ligger Fuchs varmt om hjärtat.
– Jag har jobbat med familjer, med personer med funktionsnedsättning, med bebisar och med invandrare, men alltid dragits till ungdomar. Om en ungdom är nära att bli marginaliserad så kan kontakten till en vuxen leda ungdomen tillbaka på rätt spår. Lärarna har mycket jobb och ungdomarna kanske inte hittar en vuxen som har tid att prata, säger Fuchs.
– Med unga kan man ha superbra och öppna diskussioner. De utmanar mig på ett bra sätt. Det gäller att vara alert och att ha en poäng med det man gör, fortsätter hon.
Fuchs är utexaminerad socionom efter studier i Åbo och har också en utbildning som lösningsfokuserad korttidsterapeut. Hon kommer ursprungligen från Esbo, men flyttade till Kimitoön – hennes mans hemort – för ett år sedan.
En ungdomsarbetare i skolan
Jobbet som skolcoach inledde hon strax innan läsåret startade. Själv ser hon skolcoachens arbete som ungdomsarbete i skolan. Det här är första gången som Fuchs jobbar i en skola och hon trivs bra.
– Skolan är en ypperlig plats att nå ungdomarna. Det här jobbet är så förebyggande som det kan bli.
Fuchs säger att unga kan ha svårt att sätta ord på sina problem och hoppas därför lära känna eleverna så bra att de litar på henne och vill prata. Steget att gå till kuratorn för en första kontakt kan vara stort, medan tröskeln till skolcoachen ska vara riktigt låg.

– Till exempel skolfrånvaro kan förebyggas om man startar med att prata. Men jag kollar inte upp frånvaro eller diagnoser utan vill först bekanta mig med alla elever från samma utgångspunkt, på deras villkor.
Ordnar aktiviteter
Fuchs har kört i gång läsåret med en hel del aktiviteter, där eleverna har chans att lära känna henne med låg tröskel. Rastaktiviteter ordnar hon varje skoldag med bland annat en pysselhörna och en spelhörna. Pysselhörnan besöks varannan vecka av församlingens ungdomsledare.
– På torsdagar är den uppsökande ungdomsarbetaren med och då har vi aktiviteter. Det kan till exempel handla om att fundera kring ”Vad gjorde du bra den här veckan?” för att stödja självkänslan.
Fuchs fungerar också som en länk mellan skolan och livet utanför den och kan hjälpa till i kontakten med hobbyer, elevvården, ungdomsarbetet, kompisarna och med lärarna.
– Allting är frivilligt och jag har tystnadsplikt, om det inte gäller ärenden jag enligt lag är skyldig att föra vidare, säger Fuchs.

Vad säger skolcoachen om ångest?
Vi berör ämnet ångest, eftersom THL:s senaste Hälsa i skolan-enkät visar att andelen elever som känner ångest ökat på Kimitoön.
LÄS OCKSÅ
Ökande ångest tänker Fuchs kan ha sin grund i att de unga har för många val i dag. ”Du kan bli vad som helst!” är inte nödvändigtvis ett peppande tips för alla. Det här samtidigt som ett aldrig sinande informationsflöde ska hanteras, vid sidan av folks uppdateringar på sociala medier om hur bra de lyckas.
Fuchs vill gärna normalisera ångest som något som hör till livet, men poängterar att den kan betyda olika saker. Hon tillägger att ångest just nu är något av ett modeord.

Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.