Nya sätt att se på Åbo – stadens karttjänst har kompletterats med punktmoln och färska flygbilder

Nu finns allt mer öppen data på stadens karttjänst på opaskartta-sajten. Vem som helst kan ladda ner material och använda det fritt.
Tjänstens nya så kallade punktmoln – med 10,5 miljarder punkter – täcker nästan hela Åbo stad. Punktmolnen är gjorda med laserskanning, en mätmetod där en laserstråle sveper över ett förbestämt område och mäter avståndet till ett stort antal punkter.
Förenklat sett kan det förklaras så här: alla ytor i Åbo har skannats med laser och återges nu med minst 30 prickar per kvadratmeter.
Punktmolnsdata är i första hand ämnad för professionellt bruk men erbjuder också ett nytt sett se på staden, kunde man säga.
– Det som vi nu har publicerat är i första hand tänkt för exempelvis arkitekt- och planeringsbyråer men kan användas fritt av alla, säger ingenjör Ari-Pekka Joensuu vid Åbo stad.

Åbo stad har själv nytta av det som nu samlats in. Uppgifterna gör det lättare att planera tredimensionellt och minskar också behovet att besöka platser i samband med planering, då utgångsläget med data är bättre.
I tjänsten finns nu också en färsk flygfotografikomposition över staden. Ovanifrånvyn är väldigt tydlig eftersom fotografierna togs i våras, då träden inte ännu hade löv. Det var företaget MGGP Aero som förevigade staden på detta vis.
Flygvyn kompletterar det som staden laddade upp i fjol på karttjänsten, bilder från Lantmäteriverkets arkiv och åren 1939 och 1958. Det går att justera kartornas och flygfotografiernas genomskinlighet så att olika vyer kombineras till en bild, för att se hur miljöer har förändrats.

Sedan tidigare har det också varit möjligt att kolla in flygfotografier från 1973 och vissa senare år.
Det nyaste fågelperspektivet är enbart från Åbo, men sedan tidigare har det funnits flygfotografihelheter som omfattar också Pargas, Virmo, Masku, Reso, Lundo, Karins, Nådendal, Nousis och Pemar.
Så här hittar du
Den nyaste flygfotografivyn hittas via menyn uppe till vänster på opaskartta-sajten. Klicka på ”Välj uppgifter som visas på kartan”, sedan ”Gamla flygfoto och andra kartor”. Där finns flygfotografier inte bara från 2021 utan också från andra år.
Klicka här så kommer du dit direkt.
Den som är nyfiken på punktmolnsvyn hittar den via samma meny uppe till vänster, men klicka då på ”Välj kartvy” och sedan på ”Punktmoln”. Genom att mata in an adress hoppas punktmolnskartan dit du vill. Det går att välja olika typer av punktmoln samt göra egna inställningar då det gäller både punktstorlek och färger.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.