Nya riktlinjer för bedömningen ska stärka likabehandlingen i grundskolan
Wilhelmina Sirén


Siffervitsord ska i framtiden ges redan från och med årskurs fyra. ÅU-foto
Utbildningsstyrelsen preciserar läroplanens riktlinjer för bedömningen av den grundläggande utbildningen. De nya riktlinjerna ersätter de föregående som ingår i kapitel 6 i den senaste läroplanen från 2014.
En av förändringarna är att användningen av sifferbetyg inleds tidigare. I fortsättningen ska alla skolor ge sifferbetyg från om med årskurs 4.
Tidigare har skolan självständigt kunnat fatta beslut om användningen av sifferbetyg i årskurserna 1–7. Från och med årskurs 8 har sifferbetyg varit obligatoriska.
Dessutom ger Utbildningsstyrelsen nya riktlinjer för själva bedömningen. De nuvarande riktlinjerna har upplevts som svåra att tolka till vissa delar.
De nya riktlinjerna betonar tydligare än hittills att bedömningen ska grunda sig på målen för läroämnena.
– Syftet med bedömningen beskrivs bättre än hittills. Dessutom har vi förtydligat skyldigheten att dokumentera prestationer som inverkar på bedömningen, säger undervisningsrådet Erja Vitikka i ett pressmeddelande.
Slutbedömningen har också förtydligats. Tidpunkten för slutbedömningen och principerna för slutbetyget fastställs i fortsättningen på nationell nivå.
Utbildningsstyrelsen har jobbat med att förnya bedömningen sedan 2018. Arbetet har gjorts tillsammans med sakkunniga och forskare.
De nya riktlinjerna utgör en del av den första fasen i utvecklingen av bedömningen. I nästa fas ska Utbildningsstyrelsen definiera vad som krävs för att få betygen 5, 7 och 9 i slutbedömningen.
Hittills har kraven utarbetats endast för betyget 8. Målet är att öka jämförbarheten mellan olika skolor till exempel då eleven söker till andra stadiets studier.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.