Nya Rävsundsbron kan få Finlands längsta brospann — Hessundets vägplan tar nu steget vidare

WSP Finland har vunnit upphandlingen för att göra vägplanen för den nya Rävsundsbron och nya Hessundsbron.
Närings-, trafik- och miljöcentralen i Egentliga Finland har i september gjort valet bland de tre företag som hade sänt in offerter.
– Det finns inte så många fler som kan tänkas delta i en sådan upphandling, så vi var helt nöjda med antalet offerter, säger NTM-centralens projektchef för broprojekt, Matti Kiljunen.
Att WSP Finland tog hem planeringsarbetet är han också nöjd med för att samma företag gjorde utredningsplanen för bron.
– I januari 2020 är vägplanearbetet i ett sådant skede att vi kan presentera det för allmänheten, säger Kiljunen, som också tidigare hållit i trådarna för välbesökta informationskvällar för allmänheten i Pargas stadshus.
Att den nya Rävsundsbron ska få sin vägsträckning öster om den nuvarande är klart sedan tidigare, liksom att den nya bron ska bli en kombinerad snedkabel- och stålbalksbro.
Också Hessundsbron ska förnyas. Den får en egen vägplan som görs parallellt med Rävsundsbrons planering.

Matti Kiljunen vid NTM-centralen är en nyckelperson för broar i Egentliga Finland, Här med Hessundsbron i bakgrunden. Foto: Anja Kuusisto
Bron blir långt ifrån Finlands längsta, men spannet mellan pylonerna kan bli Finlands längsta brospann
Till skillnad från den nuvarande Rävsundsbron, som har en lång vägbank från Pargashållet innan själva bron börjar, blir den nya bron mer bro och mindre vägbank.
Ändå finns det ingen chans till att den nya Rävsundsbron skulle bli Finlands längsta, den kommer nämligen att vara 675 meter lång och Replotbron i Korsholm är 1045 meter.
Däremot kan det hända att nya Rävsundsbron slår ett annat finskt rekord.
– Längden mellan pylonerna ser ut att bli Finlands längsta, mer än de 250 meter som finns på Replotbron, säger Kiljunen.
Pyloner är de bärande pelarna för en bro.
Under arbetet med vägplanen görs undersökningar av havsbotten och markanalyser för att fastställa exakt var pylonerna ska bli. Havsbottnen och berggrunden, sluttar på sina ställen i Rävsundet, och sådant påverkar var pylonerna kan placeras.
När vägplanen är klar – vilket beräknas ta ett och ett halvt år från och med nu – är byggplaneringen nästa steg. I det skedet övergår ansvaret för bron till Trafikledsverket (använder finska förkortningen Väylä) från NTM-centralen.
I det skedet borde bron också börja synas i statsbudgeten.
41 miljoner plus kanske 30 miljoner plus pengar för rivning behövs
För Rävsundsbron har kalkylen varit 41 miljoner euro, och då tillkommer kostnader för rivningen av den nuvarande.
För en ny Hessundsbro finns inte ännu så exakta beräkningar, men 30 miljoner har nämnts.
När Hessundsbron byggs om diskuteras också om det borde byggas så att trafiken från Liviahållet och Fiskeriskolvägen borde få en underfart för vänstersväng, så att trafiken från Livia i riktning mot Pargas inte skulle vara tvungen att köra över Skärgårdsvägen.
– Att förnya båda broarna är ett villkor för den tunga trafikens nya långtradare, och trafiktätheten talar också för det.
– Vi har gjort nya mätningar i september och en medeldag är fordonsmängden 13 000, säger Kiljunen och påminner om ytterligare en av landskapet uttalad förhoppning i riktning mot staten: Att Pargasleden med en ny vägdragning genom S:t Karins också skulle få pengar i samma veva.

Att komma från Fiskeriskolvägen och svänga mot vänster mot Pargas centrum är knepigt då Skärgårdsvägens trafik är så tät. Därför övervägs här nya arrangemang i samband med en ny Hessundsbro.
Rävsundsbron
Byggdes 1963 och förenar Pargas med S:t Karins över Rävsundet, på finska Kirjalansalmi.
Den nuvarande bron är 287 meter lång och har en omkring 300 meter lång vägbank. Den har en fri höjd på 11 meter.
I utredningsplanen för den nya är den 675,5 meter lång med en fri höjd på 16 meter.
Nuvarande brons bäst-före-datum har beräknats till cirka år 2025–30.
Arbetet med utredningsplanen för en ny bro påbörjades 2015 och två alternativ presenterades i januari 2016. I april 2016 kom beskedet att den nya bron ska byggas öster om den nuvarande.
Utredningsplanen blev klar i januari 2017 och godkändes av Trafikledsverket 2018.
I augusti 2017 godkände Pargas fullmäktige den förändrade delgeneralplanen för Kirjalaön som är ett villkor för brobygget.
Färska trafikmätningar har gjorts och medelantalet fordon är 13 000 i dygnet. De tunga fordonens andel är stor, på ett dygn närmare 700.
Korrigering: Replotbron finns inte i Vasa, utan i Korsholm.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.