Nya Rävsundsbron gör att flera fastigheter måste lösas in – nya bron har fått bygglov

Nyligen fattades ett viktigt beslut om den nya bron över Rävsundet mellan S:t Karins och Pargas då vägplanen för bron godkändes av transport- och kommunikationsverket Traficom.
– Vägplanen är det samma som ett bygglov för ett vägprojekt, förklarar Janne Wikström, projektchef vid Trafikledsverket.
Vägplanen ligger nu till påseende i trettio dygn och eventuella anmärkningar till planerna kan lämnas in till NTM-centralen till den 12 augusti.
Diskussioner med markägare fortsätter
Efter det fortsätter diskussionerna med de markägare som berörs av det stora brobygget.
– Det blir frågan om inlösning av flera fastigheter. Det handlar dock inte om några stora områden, men berör kanske mellan tio och tjugo fastighetsägare, säger Wikström.
Det är NTM-centralen som är statens representant då det gäller att lösa in mark som behövs till exempel för det här brobygget.
Wikström hänvisar till motorsport och säger att man står beredd med den rutiga flaggan.

Hoppas komma i gång i förtid
Senast i januari 2023 ska man komma igång med den nya bron på allvar.
– Vi hoppas kunna komma igång några månader tidigare än planerat. Det är sällan som så här stora projekt påbörjas i förtid.
Både nya Rävsundsbron och den nya Hessundsbron har fått finansiering i en tilläggsbudget förra sommaren.
128 miljoner euro ska räcka till bägge broar, trots att kriget i Ukraina till exempel försvårar tillgången på stål och får priserna att skjuta i höjden.
Hessundsbron planeras om
Som ÅU kunde berätta tidigare i veckan (5.7.2022) innebär kriget i Ukraina att Hessundsbron planeras om helt och hållet.
I stället för att bli en stålbro, som tidigare planerat, byggs bron nu av betong.
När det gäller Rävsundsbron säger Wikström att Ukrainakriget påverkar också det nybygget.
– Vi märker av kostnadsökningen också när det gäller Rävsundsbron, eftersom båda broarna hör till samma projekt. Eftersom Rävsundsbron ska bli mer än 600 meter lång handlar det om nästan två gånger en kilometer av stålbalkar som ska löpa parallellt.
Bland annat för att säkra tillgången på stål till Rävsundsbron har man därför beslutat att planera om Hessundsbron och bygga en betongbro där i stället.
– Det är lättare med betongleveranserna eftersom vi kunde få betong till och med redan i morgon.
Ett ståtligt landmärke
Han konstaterar att planerna för Rävsundsbron håller sträck.
– Det blir ett ståtligt landmärke och en port ut till skärgården.

När det gäller den sista sträckan av Pargasleden, dit de bägge stora broarna hör, det vill säga vägsträckan mellan nya Rävsundsbron och motorvägen håller planerarna på med vägplanen.
Den är inte ännu klar och det finns inte heller något beslut om att vägsträckan ska förverkligas.
För att den delen av projektet ska framskrida behövs ett riksdagsbeslut som innebär finansiering för sträckan mellan bron och motorvägen.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.