Förflytta dig till innehållet

Nya protester mot regeringen – ”Det är min skyldighet att försvara arbetstagarnas rättigheter”

Kim Lund
ett demonstrationståg
Marschen gick längs med ån mot FBK-huset.

Hundratals medlemmar i Akava i Åbo marscherade på tisdagen ut från sina arbetsplatser i protest mot regeringens arbetsmarknadspolitik.

Demonstranterna samlades på Domkyrkotorget där ordföranden för Finlands fysioterapeuter Tiina Mäkinen tog till megafonen och skanderade dagens slagord: ”Sopien ei repien”, på svenska ungefär ”förhandla i stället för att slå sönder”.

ett demonstrationstågKim Lund
Hundratals Akavamedlemmar deltog i demonstationen mot regeringens politik. T.h. i blå väst Tiina Mäkinen, ordförande för Finlands fysioterapeuter

Det är främst regeringens ovilja att överhuvudtaget förhandla med fackförbunden om arbetslivets spelregler som väcker ont blod bland demonstranterna.

I stället för att diskutera vill regeringen ensidigt smula sönder ett tidigare välfungerande system, säger Mäkinen.

– Vårt budskap är att vi vill förhandla så som man har gjort tidigare. Akava har presenterat flera olika förslag för att nå en lösning, men ingen har lyssnat på oss. Att demonstrera verkar vara det enda sättet att få vår röst hörd.

Kim Lund
Minna Hälikkä, arbetsmarknadsdirektör på Finlands farmaceutförbund är besviken på regeringen, men glad för att så många farmaceuter kommit för att försvara löntagarnas rättigheter.

Från Farmaceutförbundet deltar ett tiotal demonstranter. Trots det allvarliga temat är Minna Hälikkä, förbundets arbetsmarknadsdirektör på gott humör.

– Jag är glad att vi är så många som har kommit hit för att försvara våra rättigheter. Tidigare har arbetsmarknadsorganisationerna samarbetat, nu vill regeringen genom politisk styrning och lagstiftning införa villkor som försämrar löntagarnas situation. Vi vill ha ett kvar ett system där både arbetstagarnas och arbetsgivarnas röst blir hörd.

En konkret försämring är förslaget att man inte ska få någon lön för den första sjukdagen, säger Hälikkä.

– Apoteksanställda är ofta låginkomsttagare som inte kan jobba på distans. Är man tvungen att komma på jobb trots att man är sjuk finns det risk att man smittar kunderna och den risken vill vi inte ta.

Kim Lund
Medlemmar i Ergoterapeutförbundet deltog också i strejken. Tiia Kiesi håller uppe skylten.

Också Tiia Kiesi, vice ordförande för Finlands ergoterapeutförbund, oroar sig för konsekvenserna om den första sjukdagen blir oavlönad.

– Man ska inte behöva tänka på om man har råd att vara sjuk och stanna hemma från arbetet. Det föreslås också en minskning av vuxenstudiestödet vilket är illa för ergoterapeuter som vill fortbilda sig för att hålla arbetsmotivationen och arbetsförmågan uppe.

Kim Lund
Geologistuderandena Alisa Varjonen och Maisa Pikkarainen representerar Natur-, miljö- och skogsvetarförbundet Loimu. De protesterar mot regeringens planer på att försämra löntagarnas arbetsvillkor.

Demonstranterna vandrar vidare över Domkyrkobron mot salutorget och FBK-huset. Mitt i det långa tåget går psykologen Kristian.

På grund av sitt arbete vill han inte uppge sitt efternamn eller ställa upp på bild, men han förklarar varför han är här.

– Det är min skyldighet att delta i demonstrationen och försvara arbetstagarnas rättigheter. Det går inte att försvara en regering som vill försämra löntagarnas situation, bland annat genom att införa en karensdag för den första sjukdagen. Man ska inte vara tvungen att vara sjuk på jobbet av ekonomiska skäl, det är helt galet. Det är inte heller bra att begränsa strejkrätten.

Tror du att en sådan här protest har någon effekt?

– Kanske inte, skadan är redan skedd då vi röstat fram den här regeringen.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter