Förflytta dig till innehållet

Nya Nagu-Korpofärjan L-317 är som Altera i lite mindre format – ÅU fick en rundtur på färjan

Tuuli Meriläinen
Man som står på bryggan på färja.
Finferries vd Mats Rosin säger att de som ska köra den nya hybridfärjan kommer att genomgå Finferries utbildningsprogram som omfattar bland annat simulatorutbildning. Styrhytten har fönster som går från golv till tak och inget skymmer sikten.

ÅU var på plats då Finferries vd Mats Rosin på torsdagen visade runt på den nya hybridfärjan som ska trafikera rutten Nagu–Korpo.

– Bildäcket är klart och tydligt och jag tror att passagerarna kommer att tycka om färjan lika mycket som jag, säger Rosin och lovar att den nya färjan ska vara både tyst och driftssäker.

En tom färja i PärnäsArkiv/Tuuli Meriläinen
Den nya färjan är 72 meter lång och har plats för 52 bilar.

Färjan som går under namnet L-317 kommer helt enkelt att kallas för Nagu-Korpofärjan.

Hybridfärjan kommer att köras främst på el, men den kan också köras på bara diesel, eller så kan man använda både och.

– Det beror på att vi också måste kunna köra trafik om skärgården är utan el, vilket den ibland är. Om förhållandena är svåra och det blåser hårt, eller om det är mycket is, kan färjan också köras på diesel, berättar Rosin.

Man som visar hur propelleraggregat vrids runt på färjaTuuli Meriläinen
Finferries vd Mats Rosin berättar att propelleraggregatet på den nya hybridfärjan kan vridas 360 grader och färjan kan köra åt vilket håll som helst.

Nere i maskinrummet luktar det ny bil. Den så kallade dubbeländade färjan har ett maskinrum som är delat i helt två lika delar och har dubbla uppsättningar av bland annat, elmotorer, elbatterier och propelleraggregat.

Dieselgeneratorerna däremot är placerade i ett utrymme.

– Propelleraggregatet kan vändas 360 grader så färjan kan köras åt alla håll, säger Rosin.

L-317 är Alteras lillasyster

De funktionella principerna på L-317 är de samma som på Altera. Denna nya färja är, enligt Rosin, en fortsättning på Altera, men bara i lite minde format.

Precis som Altera kommer L-317 ha minst 85 procent lägre koldioxidutsläpp än Prostvik 1 som nu trafikerar mellan Nagu och Korpo.

laddningsstation för färjaTuuli Meriläinen
Ännu återstår det arbete med bland annat laddningsstationerna innan färjan kan tas i bruk.

– Vi lärde oss mycket av Elektra och kunde därför förbättra en del funktioner på Altera, säger Rosin. Till exempel då färjan angör land ska allt fungera med en knapptryckning, det ska vara ett så kallat one-button system för landladdningssystemet.

– Då kan skepparen koncentrera sig på det som är viktigt, berättar Rosin och visar runt uppe på bryggan där den som kör färjan kan styra precis allt på båten.

Tuuli Meriläinen
Från styrhytten kan skepparen styra precis allt på färjan.

På frågan gällande oron om behörighetskraven för att få köra färjan svarar Rosin att han inte riktigt förstår varför det har blivit en så stor fråga.

Enligt honom finns det redan över 30 vajerfärjeplatser i Finland som körs av personal med samma behörighetskrav.

Rosin berättar att personalen på L-317 kommer att genomgå Finferries utbildningsprogram där det bland annat ingår simulatorutbildning där man övar för situationer som till exempel dimma, kollisionsrisk och mörker.

Den nya personalen är redan anställd, och som på de andra färjorna har Finferries strävat efter att anställa så lokalt om möjligt.

Om allt går väl kan den nya färjan tas i bruk vecka 8 som planerat. Före det är det mycket teknik som ska justeras, och en viktig del är att få laddningsstationen att fungera.

När den tekniska biten är avklarad ska den nya personalen övningsköra innan färjan kan tas i bruk.

– Vi vill vara helt säkra på att allt är klart då vi börjar trafiken, säger Rosin.

LÄS OCKSÅ

Dela artikeln

En kommentar: “Nya Nagu-Korpofärjan L-317 är som Altera i lite mindre format – ÅU fick en rundtur på färjan

  1. Bo Gyllenberg skrev

    Men Mats, färjan har ju ingen vajer. Det fanns ett liknande försök för ngra årtionden sedan. Man utför mätning på fartyg så man kan påföra avgifter av redaren. Mätningen utgick från mellandäcket i vissa fall. Då blev avgifterna mindre eftersom volymen blev mindre. En tysk redare beställde då ett antal likadana fartyg, men beställde enbart ett exemplar av mellandäcksluckorna. Dessa användes sedan vid mätningen, men fördes efter mätningen tillbaka i land och användes sedan på nytt på följande fartyg. Det skulle väl idag kallas för virtuella mellandäcksluckor. Man ändrade ganska hastigt på reglerna. Så kommer det även att gå i detta fall. Riksdagen har låtit sig luras med Traficom:s medgivande. Men vad jag förstått är en ändring på gång även i detta fall. Men Mats, nu när du blir pensionerad så kan du komma ut hit i skärgården och åka virtuell vajerfärja. Med god tur kan du få köpa virtuell ved att värma dig med, och på sommaren kommer vi i Nagu att sälja virtuell glass.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter