Nya fiskarter har upptäckts på Åland – kan påverka vindkraftsprojekt

Nya fiskarter har registrerats i åländska vatten. Det visar undervattenundersökningar som gjorts i samband med de kommande havsbaserade vindparksprojektet Noatun.
OX2 och Ålandsbanken Fondbolag slutförde nyligen sina fältstudier av undervattensnaturen för de havsbaserade vindparksprojekten Noatun norra och Noatun södra.
Projektgruppen som har utforskat undervattensmiljön där vindparksprojekten planeras har använt sig av miljö-DNA för att kartlägga fiskpopulationer på ett mer precist sätt.
Analysmetoden visade på att det finns flera nya fiskarter som inte tidigare har registrerats av myndigheterna på Åland. Bland annat upptäckte projektgruppen kolja, sandkrypare, färna och fyrtömmad skärlånga.
OX2 och Ålandsbanken Fondbolag ser positivt på upptäckten.
– Dessa fynd ger oss en djupare inblick i det marina ekosystemets mångfald och betonar vikten av att bevara och skydda dessa områden när vindparksprojekt utvecklas, skriver man i ett pressmeddelande.
Själva undervattensstudierna har nu avslutats men ännu återstår en del arbete med att analysera resultaten och utvärdera projektet fullt ut. Undersökningarna ovanför vattenytan är i slutfasen och kommer att avslutas under hösten.
– Just nu används bland annat loggers för att övervaka fågelaktivitet, framför allt på tordmule och silltrut, vilka fortsätter att ge värdefulla data om fåglarnas beteenden, skriver OX2 i pressmeddelandet.
De 13 tumlardetektorer som lades ut i området kommer fortsättningsvis att ligga kvar i vattnet för att samla information om förekomsten av tumlare.
– Det har varit mycket spännande men även utmanande att undersöka så stora ytor under vattenytan så långt ute till havs, men där vi i slutändan med våra konsulter och partners lyckats mycket väl med datainhämtningen. Nu återstår att sammanställa allt detta i nödvändiga rapporter och analyser för den slutliga miljökonsekvensbeskrivningen, kommenterar marinbiolog Lotta Nummelin i pressmeddelandet.
Linn Pease-Ekebom
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.