Nya brottsmisstankar mot kaptenen på Leonie – saknade behörighet att föra befälet

Kaptenen ombord på M/S Leonie som den 1 september körde på grund utanför Vårdö på Åland misstänks för underlåtenhet att se till att fartyget är sjövärdigt och för försummelse av förpliktelserna beträffande skeppshandlingarna. Undersökningsledare Tommi Lehtonen på gränsbevakningen förklarar vad det betyder.
– Han saknade behörighet att föra befälet ombord eftersom hans behörighetsbrev inte längre var i kraft. Fartygets loggbok var inte heller korrekt ifylld. I övrigt var fartyget sjödugligt och besiktigat och det fanns heller ingenting att anmärka på hur det var lastat.
Kaptenen misstänks också för underlåtenhet att iaktta gott sjömanskap och för fylleri i sjötrafik. Han hade somnat vid rodret då olyckan inträffade och vid alkoholtestet som gjordes efter grundstötningen hade han över 0,5 promille alkohol i utandningsluften.
Gränsbevakningen väntar ännu på det slutliga resultatet från laboratoriet.
LÄS OCKSÅ
På Transport- och kommunikationsverket Traficom kan inte Thomas Lundström som är Traficoms ledande sakkunniga inom sjöfartstillsynen inte kommentera det aktuella fallet eftersom utredningen pågår.
Men i allmänhet får en kapten inte föra befälet över ett fartyg så länge hen misstänks för ett brott. Det är först efter att domen har fallit som det avgörs om hen får tillbaka sitt behörighetsbrev.
Leonie var på väg från Godby till Nådendal med en last på 800 kubikmeter spannmål då hon körde upp på land på den lilla än Alören sydost om Hummelviks färjefäste.
Sällsynt med alkotest ombord på handelsfartyg
Tommi Lehtonen säger att sjöbevakningen inte utför alkotest på besättningen ombord på handelsfartyg lika aktivt som på fritidsbåtar.
Då man gör det är det i samband med olyckor eller om man får ett tips av någon utomstående som misstänker att någon ur besättningen är berusad. I bland ordnas också enskilda insatser då sjöbevakningen koncentrerar sig på att granska alkoholbruket inom handelssjöfarten.
Alkotest görs också alltid då det har varit ett olyckstillbud eller då två farkoster har varit nära att kollidera med varandra, säger Lehtonen.
– Det är frågan om besättningens rättskydd. Man vill försäkra sig om att alkoholen inte förorsakade farosituationen utan att den kan ha berott på ett tekniskt fel eller motsvarande.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.