Förflytta dig till innehållet

Nya avloppsregler påverkar bostadspriserna — prisras på gamla orenoverade hus i glesbygden som saknar godkända avlopp

Fastighetspriserna på landsbygden har sjunkit kännbart den senaste tiden. ÅU-foto


De fastighetsägare på landsbygden som ännu inte har ett avloppsvattensystem som uppfyller kraven i den nya avloppsvattenlagen kan räkna med ett prisfall på fastighetens värde.
Avloppssystemets skick beaktas i värderingen av fastigheten vid en försäljning.
– Det här är en kutym som de flesta är medvetna om. Det är en kostnad som man måste räkna med, säger fastighetsmäklare Rabbe Holmberg i Pargas.
Den nya avloppsvattenlagen, som träder i kraft på torsdag, har varit ett återkommande samtalsämne i branschen.
– Frågan har dykt upp vid så gott som varje bostadsaffär, och oftast sker det på köparens initiativ, säger Holmberg.
Någon direkt inverkan på bostadshandeln har de nya bestämmelserna inte haft även om det fortfarande finns gott om fastigheter som inte uppfyller den nya lagen om avloppsvattensystemet.
– För det mesta har köpare och säljare kommit överens. Ingen köpare har dragit sig ur affären på grund av det här, säger Holmberg.

Många hus har alltjämt bristfälliga avlopp

I Åboland finns många hus till salu i glesbygden med bristfälliga avloppssystem.
De mäklare som ÅU talat med uppskattar att 4 av 10 egnahemshus saknar avloppssystem som uppfyller de nya kraven.
På Kimitoön är andelen ännu större.
Fastighetsmäklare Magnus Nyman i Kimito uppskattar att över hälften av öns fastigheter i glesbygden har bristfälliga avloppssystem.
Investeringsbehovet varierar beroende på situation. Enligt Nyman kan kostnaderna för ett nytt avloppsvattensystem lätt stiga till 10 000 euro.
– Det här inverkar förstås på fastighetens försäljningspris. Men någon större påverkan på själva bostadshandeln har den nya lagen inte haft. Den har kanske bromsat handeln en aning, men bara till en viss del, säger Nyman.
Ett betydligt större problem är bristen på arbetsplatser på ön och den negativa befolkningsutvecklingen.
– Bristen på jobb gör att ingen vill flytta till ön. Samtidigt väljer många att flytta bort. Utflyttningen är nu större än inflyttningen. Det här påverkar bostadshandeln negativt, säger Nyman.

Egnahemshus i glesbygden är svårsålda

Utbudet av bostäder är nu större än efterfrågan, vilket har gjort att priserna sjunkit.
Egnahemshus i glesbygden har blivit svårsålda då många föredrar att bo i tätorter. Det gör att priserna sjunker ytterligare.
Råkar huset dessutom vara gammalt och i dåligt skick, och har ett avloppssystem som inte uppfyller dagens krav är det upplagt för prisras.
– En del husägare är inte beredda på att det kan gå så här och blir chockade, säger Nyman.
Fastighetsmäklare Petri Abrahamsson i Åbo instämmer.
– Det har hänt att husägare blivit chockade och besvikna när husets värde har rasat med flera tiotusentals euro, säger Abrahamsson.

Ett hus med många blommande körsbärsträd.Arkiv

Stora egnahemshus och renoveringsobjekt är svårsålda. ÅU-foto


Exempel på hus där prisfallet kan vara stort är orenoverade hus byggda på 1950-,1960- och 1970-talen och som saknar tidsenliga avloppsvattensystem.
– I vissa fall om huset till exempel ligger avsides kan försäljningspriset sjunka med upp 30–40 procent. Men fastighetsägaren borde också vara medveten om att ett hus som inte renoverats på många år sjunker i värde, säger Abrahamsson.
Bortsett från effekten av fastighetens skick har bostadspriserna på landsbygden överlag sjunkit kraftigt den senaste tiden.
Som exempel nämner Abrahamsson prisutvecklingen på egnahemshus i Pargas.
– Prissänkningen är kännbar. Sedan årsskiftet fram till september har priserna på egnahemshus sjunkit med 11 procent jämfört med motsvarade period i fjol. Men å andra sidan har antalet genomförda bostadsaffärer ökat med 30 procent under samma period, säger han.
Men gamla fastigheter är svårsålda.
– Någonstans kommer gränsen emot trots att försäljningspriset är lågt. Bankerna beviljar vanligtvis lån endast till det belopp som motsvarar husets värde. Då faller det på om köparen själv har de extra pengar som behövs för att renovera huset. Oftast är det inte så med tanke på att många husköpare är barnfamiljer, säger Abrahamsson.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter