Nya Återbruket i Dalsbruk väntas öppna i april – Kimitoöns ungdomsverkstad har redan flyttat in

Röda Korset i samarbete med Kimitoöns Ungdomsverkstad håller på att skapa en ny verksamhet i Dalsbruk. Den går under namnet Återbruket 1686 och finns på fabriksområdet i den gamla mekaniska verkstaden.
Här vill man skapa ett vardagsrum för tredje sektorn där ortens föreningar har en plats för program och möten.
LÄS OCKSÅ
I lokalen kommer en secondhandbutik att öppnas.
Platsen ska också fungera som Ungdomsverkstadens verksamhetsställe, där ungdomar får stöd och hjälp för att komma vidare i livet. Det här enligt ett pressmeddelande från aktörerna.
Ungdomsverkstaden flyttade in i de nya utrymmena redan förra veckan, även om renoveringen delvis ännu pågår.
Kommunen står för faciliteterna och handledningen av ungdomarna. Röda Korsets roll är att stödja ungdomarna med meningsfullt och lärorikt program samt att koordinera den övriga tredje sektorns aktörer i Dalsbruk.
Samarbetet fick flyt med renoveringen
Renoveringen påbörjades i januari. Både Ungdomsverkstaden och Röda Korset har deltagit i ytrenoveringen av kontors- och butiksutrymmen, medan fastighetsägaren Dalsbruks Fabrik har gjort den mera omfattande renoveringen av kök och personalrum.
– Detta har varit ett ypperligt tillfälle för både ungdomar, frivilliga och personal att påbörja samarbetet och bekanta sig med varandra, säger ansvarig handledare Henrika Tytärniemi i pressmeddelandet.
Hon tillägger att de gemensamma målsättningarna redan nu skapat samhörighet och en stark vi-anda.
– Ungdomarna har gärna deltagit i renoveringen och det har funnits ett stort intresse bland frivilliga att göra en insats. Även om inte alla kunnat göra fysiskt arbete så har det till exempel ibland dykt upp färskt kaffebröd till pauserna och folk har tittat in för att se hur arbetet framskrider, fortsätter hon.

Kommer att bli möjligt att donera varor
Annalena Sjöblom, verksamhetsledare på Åbolands Röda Kors-distrikt, säger i meddelandet att öppningen av secondhandbutiken och vardagsrummet troligtvis blir av i mitten av april.
– Innan dess kommer vi att inreda alla utrymmen, installera kassasystem och bland annat introducera ungdomarna och frivilliga i arbetet, säger Sjöblom.
Två till tre veckor innan öppningen är det möjligt att börja donera varor. Mer info väntas så fort renoveringen är klar.
– Secondhandbutiken bedrivs med donationer, så vi tar gärna emot hela och rena textilier och prylar och även små möbler bara man kommer överens om detta på förhand, säger FRK Dragsfjärds avdelnings ordförande Anne Majonen i pressmeddelandet.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.