Nya Altera tas i trafik mellan Pargas och Nagu redan i sommar – ÅU har bilderna från varvet

Arbetet med att bygga Finferries nya färja Altera på varvet i Polen har framskridit snabbare än väntat. Färjan sjösätts i november och sätts i trafik redan i sommar.
Färjan drivs i likhet med Elektra med landström och är i princip identisk med sin systerfärja.

Båda färjorna har plats för 90 bilar. Enligt Finferries kontrakt med NTM-centralen ska färjan vara i trafik först den första januari 2023. Att den nu är klar för trafik mellan Pargas och Nagu ett halvt år tidigare är en klar fördel, säger vd Mats Rosin.
– Köerna kommer definitivt att bli kortare och trafiken löper smidigare i sommar. Den andra stora saken är att miljön påverkas positivt. Vi får också tid att köra in henne ordentligt, samtidigt som vi hinner fräscha upp Sterna.
Sterna börjar trafikera Iniörutten i januari 2023.

Arbetet med Altera på Crists varv i Gdynia har gått bra och vare sig den globala bristen på komponenter och annat material eller coronan har påverkat byggandet.
– Varvet har haft strikta restriktioner och så klart har det varit besvärligt, men några direkt negativa konsekvenser har coronan inte haft, säger Rosin.


Hur långt har man då kommit med Altera? Frågan går till Finferries projektdirektör Mathias Karlsson.
– Stålarbetet är färdigt, skrovet är klart, färjan är grundmålad och propelleraggregaten är på plats. Nu görs det rördragningar och tekniska arbeten.


Vid sidan av Altera byggs också den nya färjan mellan Nagu och Korpo. Den kölsträcks nästa vecka och kommer att göra trafiken smidigare och snabbare över Storströmmen. De nuvarande färjorna Prostvik 1 har plats för 30 bilar, på Nagu 2:an ryms det 16, totalt 46 bilar.

Den nya färjan kan ta 52 bilar ombord. Prostvik 1 blir kvar på rutten, vilket betyder att färjekapaciteten nästan fördubblas. De båda färjorna kan tillsammans ta 82 bilar.
Nagu-Korpofärjan som ännu inte har något namn laddas med landström i färjefästena i Pärnäs och Retais.
Laddningsstationerna byggs på pontonerna och kommer att vara både mindre och smäckrare än Elektras, säger Rosin. Altera laddas i samma stationer som systerfärjan.
Kostnaderna för de nya färjorna ligger på mellan 30 och 40 miljoner euro.
Färjerutterna efter 1.1.2023
Pargas-Nagu: Elektra får systerfärjan Altera med lika stor kapacitet, 90 bilar. Sterna (66 bilplatser) renoveras och flyttar till rutten Gustavs-Iniö där den ersätter m/s Aura (52 bilplatser). Vad som händer med Falco är inte bestämt.
Nagu-Korpo: En helt ny hybridfärja med plats för 52 bilar och som laddas med landström sätts i trafik. Prostvik 1 blir kvar som reservfärja. Nagu 2 tas ur trafik.
Korpo-Houtskär-Norrskata: Aura (50 bilar) flyttar hit från Iniörutten och ersätter Mergus (27 bilplatser) som tas ur trafik.
Odil renoveras och flyttas till Skåldö i Ekenäs. Skåldöfärjan (27 bilplatser) sätts i trafik mellan Jumo och Skagen i stället för Vikare (28 bilplatser).
Vikare flyttar till Bergö i Malax.
Kommentarer
Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.