Ny vändning i konflikten i Kårkulla – utskott ger inte styrelsen förtroende

Problemen inom Kårkulla fortsätter. Vid fullmäktigemötet den 11 februari inlämnades ett initiativ om att utreda styrelsens förtroende. Ett utskott tillsattes och fick tid till den 15 mars.
Efter att utredningen var klar skulle rapporten skickas till styrelsemedlemmarna och deras ersättare för kommentarer.
Det är nu det blir komplicerat. Utskottet med fem medlemmar röstade om styrelsens förutsättningar att sitta kvar. Omröstningen slutade 3-2 för ett misstroende. Nu borde styrelsemedlemmarna ha fått se resultatet och ge sina genmälen.
Men tidtabellen blev för snäv och utskottets mandatperiod tog slut. Utskottet upplöstes och hade inte längre några befogenheter att jobba vidare. Styrelsemedlemmarna har alltså inte fått någon utredning och hela processen är tillbaka på ruta ett.
Utskottets mandatperiod var för kort
Med facit på hand har det visat sig vara ett misstag att utskottet fick så kort tid på sig. Om styrelsemedlemmarna hade fått utredningen i tid skulle de ha haft 14 dagar på sig att skicka sina synpunkter tillbaka till utskottet. Utskottet skulle sedan bereda ärendet för fullmäktige som har det sista ordet i frågan om styrelsens förtroende.
Även om allt skulle ha gått som på räls är det högst osannolikt att frågan skulle ha varit slutbehandlad tills det ursprungliga datumet för kommunalvalet den 18 april. Frågan är nu om allt hinner bli klart ens till den 13 juni som är det nya datumet för valet.
Efter valet utses en ny styrelse vilket betyder att den nuvarande styrelsen kan avsluta sitt arbete med äran i behåll utan att dens förtroende mäts av fullmäktige och att den eventuellt får ett misstroende och måste avgå i förtid.
”Som en tvålopera”
Utskottets ordförande Stig Östdahl (SFP) säger att det är synd att det gick så här, men att utskottet inte längre kan göra något åt saken. Turbulensen ger inte en speciellt bra bild av Kårkulla, säger Östdahl.
– Allt har varit ganska upp-och-ner i Kårkulla den senaste tiden. Samkommunsdirektören har avgått och på vårvintern i fjol uppstod det problem inom styrelsen. I det här läget då vi står inför en vårdreform är det beklagligt att det har gått så här. Det är som en tvålopera.
En möjlighet att ta sig ur knipan är enligt Östdahl att fullmäktige sammankallas till extra möte för att förlänga utskottets mandatperiod. Någon sådan kallelse har ännu inte skickats och det finns inte heller någon plan för hur fullmäktige ska hantera utskottets misstroende mot styrelsen.
Tidtabellen för valet av samkommunsdirektör spricker
I fall fullmäktige inte förlänger utskottets mandatperiod så att det kan slutföra sitt arbete antecknas utlåtandet endast till kännedom och fullmäktige får aldrig chansen att ta ställning till förtroendefrågan.
Turbulensen ska ändå inte påverka valet av samkommunsdirektör, säger Östdahl.
Styrelsens nästa möte är preliminärt den 22 april. Eftersom det är fullmäktige som fattar det slutliga beslutet om vem ska bli ny direktör och möteskallelsen måste skickas ut tio dagar i förväg är det klart att den ursprungliga tidtabellen om att valet skulle vara klart i april inte håller.
Sju personer har sökt tjänsten som samkommunsdirektör: Nina af Hällström, Torbjörn Stoor, Otto Ilmonen, Jarkko Pirttiperä, Annina Alexandersson, Anders Kjellman och Heidi Abrahamsson.
Fullmäktiges ordförande Christer Rönnlund har inte varit anträffbar för en kommentar
Allt är som vanligt tydligen, bäste broder/syster bestämmer. Kommande SOTE löser antagligen de interna problemen får man hoppas. Ut med gamla och in med nya utomstående skulle göra nytta i korthuset. Hur är det med övriga anställda, tycker att man väldigt ofta söker efter nya vårdare på sociala medier. Precis som om det vore att anställda inte orkar vara kvar eller så är det bara frågan om deltidsarbete så att det ser bra ut med förhållandet mellan anställda och klienter och uppfyller kraven för antalet vårdare.
En riktig ”rysare”. I väntan på följande vändning…..